Presshub: Cum sa te feresti de imaginile false create prin tehnologia deepfake

life

Deep fake

Cum sa te feresti de imaginile false create prin tehnologia deepfake, in conditiile in care inteligenta artificiala este folosita din ce in ce mai des pentru a crea continut video care pare real, dar care este fals.

In mediul online, circula tot mai multe imagini false cu persoane celebre in ipostaze intime sau clipuri in care oameni politici fac reclama la diverse produse.

Abundenta de deepfake vine din faptul ca exista instrumente gratuite care permit crearea de imagini extrem de convingatoare ale unor oameni reali. Trebuie doar sa stii cum sa le folosesti.

De exemplu, pe retelele sociale circula clipuri frauduloase cu demnitari, politicieni, vedete media, sportivi care recomanda diverse investitii la companii ale statului roman. In realitate, in spate se afla personaje al carui singur scop este sa obtina datele de la conturile bancare ale celor care nu se prind de inselaciune.

Fenomenul este raspandit la nivel mondial. Circula imagini cu fata si vocea falsa a presedintelui SUA, iar Pellegrini si Fico ofera actiuni la compania slovaca Slovnaft intr-un videoclip inventat.

Chiar si cantareata Taylor Swift a fost victima. De exemplu, cineva a generat fotografii nud fictive ale ei si a inundat internetul cu astfel de imagini la inceputul anului, scrie Zive.

In toate cazurile, a fost folosita tehnica numita deepfake.

„Termenul deepfake acopera mai multe tipuri de continut. Pot fi fotografii sau videoclipuri cu continut care nu este real, dar este generat cu ajutorul inteligentei artificiale”, a explicat Michal Gregor, un cercetator care se concentreaza pe inteligenta artificiala, de la Kempelen Institute of Intelligent Technologies.

Crearea de continut deepfake consta in folosirea inteligentei artificiale pentru a crea o imagine a unei persoane reale, dar care face fapte sau spune lucruri care nu ii apartin.

Un deepfake poate fi, de exemplu, o fotografie a unei persoane celebre intr-o situatie in care nu a fost niciodata sau un videoclip in care spune ceva ce nu a spus niciodata.

Tehnica se bazeaza pe colectarea unei cantitati mari de date, pe care inteligenta artificiala este antrenata sa recunoasca si sa imite anumite modele, fie in zona fetei, a vocii sau chiar a scrisului.

„Inteligenta artificiala actuala poate face scurtaturi foarte rapide catre rezultate care sunt deja foarte greu de distins de realitate”, avertizeaza Stefan Dlugolinsky, cercetator independent la Institutul de Informatica al companiei SAS, potrivit Zive.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: