news

Presshub: De ce a fost condamnat la inchisoare afaceristul Catalin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instantei

Catalin Robertino Hideg, patronul Sanimed International, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la o pedeapsa de 4 ani inchisoare cu executare deoarece probele arata ca „faptele pentru care inculpatii au fost trimisi in judecata exista si au fost savarsite de acestia”.

Tribunalul Bucuresti si-a motivat decizia de condamnare a patronului Sanimed. In document se arata ca Robertino Catalin Hideg a creat un mecanism complex de firme pe care le controla prin intermediari si a incercat sa ascunda tranzactiile bancare, dar fara succes.

Audiat de procurorii europeni a fost si un martor din Cipru care a recunoscut faptul ca de-a lungul carierei a infiintat peste 3.000 de firme offshore pe care le-a vandut ulterior, aceasta fiind ocupatia lui de baza.

Din dosar rezulta ca interpusii lui Hideg erau platiti cu 950 de euro/luna pentru a aparea administrator in firmele controlate de afacerist.

In motivare, un judecator de la Tribunalul Bucuresti arata ca „instanta constata ca probele administrate in cauza atesta, dincolo de orice indoiala rezonabila ca faptele pentru care inculpatii au fost trimisi in judecata exista si au fost savarsite de acestia”.

Mai mult, pentru a justifica intoarcerea unor sume in conturile Sanimed Hideg a creat raporturi comerciale fictive intre Sanimed, pe de-o parte si societatile Enterprises Limited din Cipru si Alfabeto Peculiar, emitand in numele Sanimed mai multe facturi fictive catre acestea.

Procurorul european delegat asistent din Cipru, la solicitarea procurorului european delegat a audiat mai multi martori pentru a rezolva acest caz. Astfel, judecatorul arata ca „legatura de cauzalitate este pe deplin dovedita de probele administrate in cauza, transferul sumelor de bani urmarind si disimularea originii ilicite a sumelor obtinute pe nedrept din fonduri europene” si a ajuns la concluzia ca „mecanismul de fraudare a fost unul complex, ce a implicat rularea sumelor primite din fonduri europene prin conturile mai multor societati”.

Catalin Hideg este judecat sub control judiciar din aprilie 2022 si are interdictia de a parasi tara, mai ales ca si-a stabilit biroul in Dubai. „Cu ocazia luarii si prelungirii masurii preventive a controlului judiciar, s-a retinut ca aceasta este necesara pentru a asigura buna desfasurare a procesului penal si pentru a impiedica sustragerea inculpatului de la urmarire penala, mai ales prin prisma faptului ca in ultimii doi ani inculpatul s-a stabilit in interes de afaceri in Emiratele Arabe Unite, vizitand Romania sporadic si pentru perioade foarte scurte de timp, astfel incat prin luarea masurii controlului judiciar se poate asigura participarea inculpatului la desfasurarea actelor de urmarire penala ce impun prezenta sa, aceasta fiind atat in interesul desfasurarii cu celeritate a urmaririi penale, precum si pentru a da eficienta maxima garantiilor si drepturilor apararii”, se mai arata in motivarea tribunalului.

Hideg a fost condamnat pentru folosire de documente false si spalare de bani, intr-un dosar legat de o frauda cu fonduri europene in valoare de trei milioane de euro. Investitia era intitulata “Crearea unui Centru de Cercetare-Dezvoltare in Recuperare Medicala si Bioconstructie – RECUMED” si urma a se derula in cadrul Programului Operational Competitivitate (POC) 2014 – 2020.

In acelasi dosar, Sanimed International a primit ca pedeapsa o amenda penala de 500.000 lei si inchiderea unui punct de lucru pe o perioada de trei luni.

Tribunalul a mai dispus ca Hideg si Sanimed International Impex SRL sa plateasca Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene suma de 14.440.459 de lei.

Decizia nu este definitiva si a fost atacata cu apel. Urmatorul termen a fost stabilit pentru 23 mai.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Aceasta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

O oră ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

2 ore ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

2 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

3 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

3 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

4 ore ago