Categories: news

Presshub: Miliardarii nazisti. Istoria neagra a BMW, Porsche, Dr. Oetker si a altor corporatii azi populare

Miliardarii nazisti. Marci germane care astazi sunt printre cele mai puternice din lume au fost ridicate de oameni de afaceri fara scrupule, care au colaborat cu regimul nazist, au folosit munca evreilor din lagare, au facut bani din razboi.

Multi dintre proprietari au scapat cu pedepse minime sau chiar fara pedeapsa, dupa infrangerea Germaniei. Si nici ei sau mostenitorii lor nu si-au cerut iertate pentru aceasta rusinoasa colaborare cu Hitler.

Colaborarea magnatilor cu regimurile totalitare nu reprezinta o exceptie in Germania. Din contra, companii importante au profitat de-a lungul timpului de razboaie pentru a face foarte multi bani, a explicat istoricul Florian Banu, cel care a scris prefata cartii „Miliardarii nazisti”, publicata de Editura Corint.

„Subiectul este extrem de incitant si pot spune ca situatia nu avea caracter de premiera. Lucruri cumva similare se intamplasera si in conflictele anterioare.

Sa ne aducem aminte, de exemplu, ca in timpul Primului Razboi Mondial au fost mari capitalisti, mari fabricanti de armament si munitii care vindeau arme inamicului tarii in care ei traiau. Fara nicio problema.

Mari producatori de armament francez livrau munitii Puterilor Centrale sau invers.

Ca sa mergem in antichitate, putem sa il citam pe imparatul Vespasian, care spunea ca banii nu au miros, nu? A ramas valabil pana in ziua de azi.

Si in goana lor dupa bani, o serie intreaga de oameni de afaceri germani au sprijinit ascensiunea nazistilor. Iar din momentul in care acestia au preluat guvernarea, fireste ca sprijinul si afluxul de astfel de oameni catre zona puterii a fost tot mai mare”, a explicat istoricul Florian Banu.

De altminteri, aici putem vorbi de doua categorii distincte. Au fost acei oameni de afaceri care impartaseau ideile naziste, care doreau o revansa a Germaniei, care priveau pe oamenii de afacere evrei ca pe o concurenta ce trebuia eliminata pe orice cai.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

2 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

27 de minute ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

3 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

6 ore ago