Presshub: Mita luata de Buzatu este a doua ca marime din istoria DNA. Coincidenta: pe ambii denuntatori ii cheama Savin

news

Mita luata de Buzatu este a doua ca marime din istoria DNA. Suma de 1,25 milioane de lei pe care presedintele CJ Vaslui a incasat-o in timp ce procuroii il filau este surclasata doar de un singur caz.

Cea mai mare suma folosita in flagrant de Directia Nationala Anticoruptie a fost 1,1 milioane de euro, in cazul lui Marius Aurelian Fleancu, ofiter de politie judiciara, care a si fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 5 ani si 10 luni inchisoare cu executare, intr-un dosar in care era acuzat ca a cerut si primit de la un om de afaceri suma de 1,1 milioane de euro, reprezentand mita pentru a-l ajuta la clasarea unui dosar in care acesta din urma era cercetat pentru inselaciune.

In acelasi dosar a fost condamnat si un complice al politistului, Cristian-Nicolae Ploaie, care a primit 4 ani inchisoare cu executare. Conform actului de acuzare al DNA, in perioada februarie – aprilie 2020, Marius Aurelian Fleancu era ofiter de politie judiciara in cadrul IGPR – Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, fiind delegat la Parchetul General pentru a participa la o ancheta intr-un dosar in care omul de afaceri Bogdan Savin, proprietarul grupului de firme Ager, era cercetat pentru inselaciune.

Prin intermediul complicelui sau, Cristian-Nicolae Ploaie, ofiterul de politie a luat legatura cu omul de afaceri si i-a cerut peste un milion de euro, promitand ca va obtine clasarea dosarului respectiv. Politistul sustinea ca banii primiti ca mita urma sa-i imparta cu procurorul de caz si procurorul sef de sectie de la Parchetul General.

„Banii respectivi ar fi fost pretinsi prin intermediul celeilalte persoane (Cristian-Nicolae Ploaie, n.r.), in schimbul promisiunii ca: ar urma sa faca cercetari intr-un anume sens, astfel incat probele stranse sa conduca la desfiintarea concluziilor expertizei deja facute in cauza si in cele din urma la o solutie de clasare; ar urma sa intervina la procurorul de caz si la procurorul ierarhic superior (asupra carora a lasat sa se inteleaga ca ar avea influenta), astfel incat sa se dispuna solutia clasarii, iar eventualele plangeri fata de clasare sa fie respinse”, mentioneaza anchetatorii.

Intre politist, Cristian-Nicolae Ploaie si omul de afaceri Bogdan Savin au avut loc mai multe intalniri, in biroul acestuia din urma sau la un hotel din Capitala, unde a fost negociata suma ceruta ca mita pentru a obtine clasarea dosarului.

Pentru a dovedi „seriozitatea” demersului sau, politistul i-a permis lui Cristian-Nicolae Ploaie accesul la date si informatii din dosarul respectiv care nu erau destinate publicitatii, astfel incat sa-i creeze omului de afaceri, cu ocazia intalnirilor avute, convingerea ca ajutorul promis este real.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: