Presshub: Viitorul este al masinilor electrice. In Norvegia parcarea e gratuita si au banda speciala

pagina verde

electric-car

Viitorul este al masinilor electrice. Hans Borchsenius este inginer, consultant special in sisteme energetice adaptate cladirilor. S-a specializat de-a lungul anilor in protectia mediului si energie verde. Lucreaza de aproape cinci decenii la Norsk Energi, organizatie independenta de consultanta in energie, unde ocupa si pozitia de redactor-sef al revistei cu acelasi nume.

Recent, a primit premiul EMIL pe anul 2023, pentru dedicatia cu care a editat revista care implineste 100 de ani. Premiul este si un omagiu adus expertului, in anul pensionarii sale.

PRESShub: In Romania, tot mai multi oameni isi doresc panouri fotovoltaice pentru a scadea costurile curentului electric, mai ales dupa criza energetica. Ce credeti ca este mai eficient: solutiile individuale sau terenurile cu hectare de panouri fotovoltaice?

Hans Borchsenius: Cred ca panourile montate pe cladiri, publice sau private, reprezinta o solutie buna. Sunt insa mai sceptic in privinta campurilor de panouri, fiindca necesita terenuri mari, ceea ce poate veni in conflict cu zonele forestiere sau cu culturile agricole. Sigur, in zonele desertice n-ar mai aparea aceasta problema.

Ce se va intampla cu panourile solare peste 20-30 de ani, cand vor iesi din uz?

Aceasta este o problema care ne preocupa, dar acum nu stim raspunsul la intrebare. Panourile fotovoltaice sunt o inventie relativ noua, inca nu au trecut atat de multi ani incat sa fim obligati sa gasim solutii. Va fi o noua problema a deseurilor, pentru ca si panourile, ca multe alte echipamente electronice, contin metale si substante chimice. Este prea devreme sa pot sugera solutii.

Cum va incalziti locuinta, domnule inginer?

Cu o pompa electrica de caldura, cu serpendine ingropate la 250 metri in pamant. Traditional, casele norvegiene erau si sunt incalzite electric si este un lucru bun, fiindca Norvegia are electricitate in exces, care a fost timp de un secol foarte ieftina.

Acum insa pretul electricitatii a crescut semnificativ, iar guvernul a introdus in urma cu cativa ani o schema de subventii pentru pompe de caldura. Deci, multe locuinte ale populatiei folosesc pentru incalzire pompe de caldura.

Avantajul este ca obtii de 2-3 ori mai multa caldura decat cu elemente electrice de incalzire, fiindca iei cadura din pamant, din energia solara inmagazinata in sol.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: