Preturile la gaze ar putea exploda din nou in Europa, Putin nu se tine de cuvant: „Daca de luni nu va veni o cantitate suplimentara de gaze, vom vedea o crestere semnificativa a preturilor”

externe

Presedintele rus Vladimir Putin a promis Europei mai multe gaze incepand de luni, dar pana acum nu sunt semne ca se va vedea o imbunatatire a livrarilor, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.

Comenzile germane de gaze prin gazoductul Yamal-Europe indica o mica crestere a livrarilor incepand de luni, desi la licitatiile de duminica nu a fost rezervata capacitate suplimentara pentru a ajunge o cantitate mai mare de gaze naturale in Europa.

Aceste evolutii sunt dezamagitoare pentru traderi, dupa ce Kremlinul a dat asigurari ca Gazprom isi mentine angajamentul de a incepe sa livreze o cantitate mai mare de gaze naturale Europei din 8 noiembrie, cand se va finaliza procesul de umplere a depozitelor interne.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Preturile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, in timp ce Europa a inceput sezonul rece cu cele mai scazute stocuri din peste un deceniu.

Conform datelor de pe site-ul operatorului de retea Gascade, comenzile germane de gaze prin gazoductul Yamal-Europe pentru a fi livrate luni prin punctul de intrare Mallnow inca sunt sub nivelul de joi si la doar o cincime din nivelul normal. Desi actualele fluxuri ar putea diferi, datele sunt primul semn ca Rusia isi mentine controlul asupra pietelor gazelor din Europa.

„Daca Rusia face ceea ce a spus Putin ca va face, atunci va fi o mare usurare. Daca de luni nu va veni o cantitate suplimentara de gaze, vom vedea o crestere semnificativa a preturilor”, a apreciat Frank van Doorn, director de tranzactionare la Vattenfall.

Recent, Gazprom a dat asigurari ca indeplineste deplin solicitarile clientilor sai din Europa, iar „fluctuatiile inregistrate la cererea de gaze rusesti depind de necesitatile actuale ale cumparatorilor”.

Cererea de gaze naturale a crescut pe masura ce revenirea economiei din pandemie a condus la stocuri mai mici de gaze si la o competitie acerba pentru livrari din partea cumparatorilor asiatici. De exemplu, China vrea sa cumpere cantitati mai mai de gaze lichefiate, chiar daca preturile sunt la un nivel record, inaintea debutului sezonului de iarna.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: