Prevederile legii anti-Sosoaca adoptata de Parlament. Simonis (PSD): „Era sa ma mancati, doamna, ce violenta contra dvs?”

politica

Plenul Parlamentului a votat marti, cu 264 de voturi „pentru”, 36 „impotriva” si 61 de abtineri, modificarea Regulamentului pentru sanctionarea alesilor care fac scandal la sedintele comune ale celor doua Camere. Senatoarea neafiliata Diana Sosoaca a declarat in cadrul dezbaterilor ca este o lege anti-Sosoaca. Alfred Simonis, presedintele de sedinta de la PSD, i-a spus: ”Era sa ma mancati, doamna, ce violenta contra dvs?”.

”Nu o sa incep acum o discutie in contradictoriu cu dvs. ce a fost ieri pentru ca este filmat absolut totul si eram inscrisa prima pe ordinea de zi. Insa, in ceea ce priveste acest regulament, ceea ce se intampla in acest moment, evident (..) este o lege anti-Sosoaca. Va multumesc din suflet ca ma apreciati la asemenea nivel incat sa fie nevoie de o lege pentru mine, cred ca e a treia sau a patra”, a spus Diana Sosoaca in plen.

”Daca dvs. credeti ca pe mine ma opreste diminuarea indemniatiei cu 50% sau limitarea timpului de exprimare la 10 secunde, cand mi-ati interzis sa vorbesc si tot am vorbit si interzisa sunt in toate ziarele, televizunile, asa cum ati comandat dvs, sa fiu descalificata din toate punctele de vedere, dar ce sa vezi, poporul va insulta pe voi si ma apreciaza pe mine pentru ca nu toata lumea e proasta. V-ati obisnuit sa aveti o Opozitie controlata, va certati un pic de fatada, va mai duceti un pic la televizor dupa care plecati la nunti si botezuri impreuna, la tot felul de cumetrii si tot felul de intalniri pe scuns..sa mai faceti niste dosare penale”, a continuat Sosoaca in plen, citata de news.ro.

Senatoarea i-a acuzat pe cei de la Putere ca actioneaza impotriva libertatii de exprimare.

”Vreau sa va spun un singur lucru, pe mine nu ma opreste decat Dumnezeu, iar voi veti fi opriti de poporul roman pe care l-ati ingenunchiat”, a spus Sosoaca.

”Abia astept sa fiti sanctionat pentru toate abuzurile fizice si verbale pe care le-am suferit!”, a spus Diana Sosoaca, referitor la sedinta de plen de luni.

Alfred Simonis, presedintele interimar al Camerei Deputatilor, a raspuns: ”Era sa ma mancati, doamna, ce violenta contra dvs?”

El a precizat ca nu este o masura nici anti o doamna senator, nici anti un grup extremist si nu e nici impotriva opozitiei, ci ”este impotriva mahalagismului si a atitudinilor agresive si extremiste in plen”.

”Felul in care doriti sa puneti pumnul in gura opozitiei parlamentare este abject”, a spus si liderul AUR George Simion in plenul reunit.

”Vreti sa opriti live-urile, pancardele, bannerele discretionar. Daca dvs. considerati ca o sa ne opriti, ca o sa puteti opri valul, pe care am inteles ca nu-l mai puteti opri decat prin masuri nedemocratice, va inselati”, a afirmat liderul AUR.

Deputatul PSD Daniel Suciu a afirmat ca ”unora dintre colegii nostri din Opozitie le place sa foloseasca cuvinte mari”.

”Sa ne explicati nu neaparat noua dar celor care urmaresc acest spectacol ce doamne iarta-ma are libertatea de exprimare cu scosul cablurilor din priza, cu introducerea gloantelor in parlament, cu urlete, cu racnete, cu vuvuzele, cu boxe. Stimati colegi de la usr, va rog sa imi explicati unde e libertatea de exprimare. Explicati-mi unde ati citit in Biblie ca tot acest comportament grobian are legatura cu divinitatea? Vom vota acest regulament chiar daca spuneti ca va bagam pumnul in gura”, a declarat Suciu.

Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului in sensul diversificarii si inaspririi normelor referitoare la disciplina parlamentara, cu scopul corelarii dispozitiilor sanctionarii si prevazute de legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de Regulamentele celor doua Camere.

Astfel, propunerea legislativa propune introducerea a trei noi alineate la articolul 40 care prevad:

„(3) Cardul de vot electronic care permite deputatului sau senatorului accesul la mijloacele electronice de vot este personal. Utilizarea acestuia de catre o alta persoana este interzisa.

(4) Este interzisa transmiterea in direct sau inregistrarea sedintei comune a Camerei Deputatilor si Senatului, a sedintei comune a birourilor permanente sau a sedintei comune a comisiilor, prin alte mijloace decat prin mijloace electronice aflate in dotarea Secretariatului General al Camerei Deputatilor sau al Senatului ori prin mijloace electornice utilizate de mass-media acreditate de Camera Deputatilor ori, dupa caz, de catre Senat. Prin exceptie de la teza anterioara, deputatii sau senatorii pot transmite sau inregistra sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului si sedinta comuna a comisiilor numai in perimetrul din sala de sedinte alocat grupului parlamentar ai carui membri sunt sau, in cazul celor neafiliati, in perimetrul alocat acestora.

(5) In sala de sedinte a plenului celor doua Camere sau salile in care se desfasoara sedintele comune ale celor doua birouri permanente ori sedintele comune ale comisiilor sunt interzise:

a) participarea la desfasurarea unui banner;

b) utilizarea violentei fizice impotriva unui deputat senator sau alt demnitar;

c) utilizarea violentei verbale constand in tipete, injurii, amenintari, invective, calomnie la adresa unul deputat, senator sau alt demnitar.

Este modificat si articolul 41 prin aceasta initiativa legislativa dup cum urmeaza: „Presedintele cheama la ordine deputatii si senatorii care tulbura dezbaterile sau creeaza agitatie. El poate intrerupe sedinta cand tulburarea persista si poate sa dispuna evacularea din sala a persoanelor care impiedica in orice mod desfasurarea normala a lucrarilor sedintei comune, inclusiv pentru incalcarea interdictiilor prevazute la art. 40 alin. (3)-(5).”

Printre sanctiunile prevazute se numara diminuarea indemnizatiei pana la 50% timp de 6 luni

Incalcarea noilor interdictii prevazute de catre proiectul de lege constituie abatere disciplinara si va fi sanctionata cu urmatoarele lucruri:

„a) diminuarea indemnizatiei cu pana la 50% pe o durata de maximum 6 luni, pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic a altui deputat sau senator, pentru participarea la desfasurarea unui banner in sala de sedinte a plenului celor doua Camere sau in salile in care se desfasoara sedintele comune ale comisiilor, pentru inregistrarea transmiterea in direct a sedintei comune a Camerei Deputatilor si Senatului, a sedintei comune a celor doua birouri permanente sau a sedintei comune a comisiilor, cu exceptia prevazuta la art. 40 alin. (4), teza a II-a, pentru violenta verbala constand in tipete, injurii, amenintari, invective sau calomnie la adresa unui alt deputat, alt senator sau alt demnitar;

b) reducerea duratei luarii de cuvant la maximum 10 secunde pe interventia pentru o perioada de pana la 3 luni in cadrul sedintelor comune ale celor doua Camere, incepand cu ziua aplicarii sanctiunii disciplinare pentru utilizarea violentei verbale, constand in tipete, injurii, amenintari, invective, calomnie la adresa unui alt deputat, alt senator sau alt demnitar;

c) retragerea si punerea la dispozitia secretarului general al Camerei Deputatilor sau al Senatului pentru o perioada de pana la 6 luni a personalului angajat si a autoturismelor repartizate grupului parlamentar care prin actiunile sale pune in pericol buna functionare si siguranta autoritatii publice, a demnitarilor sau angajatilor acesteia in incinta Camerei Deputatilor si Senatului, incepand cu data constatarii afectarii bunei functionari a activitatii Camerei.

Abaterile caree implica aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (2) se comnstata de catre comisia problemelor de disciplina la nivelul Camerei al carui membru este parlamentarul a carui sanctionare se propune, la sesizarea presedintelui de sedinta, a unui grup parlamentar ori a unui deputat sau senatori. Sesizarea se adreseaza presedintelui Camerei respective in termen de cel mult 30 de zile de la data savarsirii faptei”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: