Prima greva de o zi intreaga a femeilor din Islanda din ultimii 48 de ani are ca scop eliminarea diferentelor salariale. Premierul va lua parte la greva

externe

katrin jacobsdottir, islanda

Zeci de mii de femei si persoane non-binare din Islanda, inclusiv primul ministru, sunt asteptate sa intrerupa marti lucrul – atat platit, cat si neplatit – in prima greva de acest fel din aproape jumatate de secol, relateaza The Guardian.

Organizatorii spera ca greva femeilor – printre participantele confirmate se numara lucratori din industria pescuitului, profesori, asistente medicale si prim-ministrul Katrin Jakobsdottir (foto) – va atrage atentia asupra diferentelor de remunerare intre femei si barbati si asupra violentei sexuale si de gen larg raspandite in aceasta tara.

Evenimentul va marca prima greva de o zi intreaga a femeilor din 1975, cand 90% dintre femeile islandeze au refuzat sa lucreze in cadrul „kvennafri” (ziua libera a femeilor), ceea ce a dus la schimbari esentiale, inclusiv la alegerea primei femei presedinte de tara din lume.

Organizatorii grevei, dintre care unii au participat la greva din 1975, spun ca cererea principala de a aprecia corect munca femeilor ramane neacoperita 48 de ani mai tarziu.

In ciuda faptului ca este considerata un lider mondial in ceea ce priveste egalitatea de gen, aflandu-se in fruntea clasamentului global al decalajelor de gen realizat de Forumul Economic Mondial 2023 pentru al 14-lea an consecutiv, in unele profesii, femeile islandeze castiga inca cu 21% mai putin decat barbatii, iar peste 40% dintre femei au fost victime ale violentei sexuale sau de gen.

Organizatorii grevei spun, de asemenea, ca locurile de munca asociate in mod traditional cu femeile, cum ar fi curatenia si ingrijirea, continua sa fie subevaluate si prost platite.

„Se vorbeste despre noi, se vorbeste despre Islanda, ca si cum ar fi un paradis al egalitatii”, a declarat Freyja Steingrimsdottir, una dintre organizatoarele grevei si director de comunicare pentru BSRB, Federatia islandeza a lucratorilor din sectorul public. „Dar un paradis al egalitatii nu ar trebui sa aiba un decalaj salarial de 21% si 40% dintre femei care se confrunta cu violenta sexuala sau bazata pe gen in timpul vietii lor. Nu este ceea ce se straduiesc sa obtina femeile din intreaga lume”, a mai spus ea.

Desi au mai avut loc si alte greve ale femeilor de la prima din 1975, cea de marti marcheaza primul eveniment de o zi intreaga. Greva este rezultatul unei miscari populare si este planificata de aproximativ 40 de organizatii diferite.

Se asteapta ca cel putin 25.000 de persoane sa participe la un eveniment in centrul orasului Reykjavik si multe altele vor lua parte la alte 10 evenimente din intreaga tara, ceea ce va face ca aceasta sa fie probabil cea mai mare greva a femeilor din Islanda.

Premierul Katrin Jakobsdottir a anuntat ca va participa la protest. „In primul si in primul rand, imi arat prin aceasta solidaritatea cu femeile islandeze”, a declarat ea.

Greva solicita eliminarea diferentelor salariale intre femei si barbati prin publicarea salariilor lucratorilor din profesiile cu preponderenta feminina si actiuni impotriva violentei sexuale si de gen, cu o mai mare atentie asupra autorilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: