Prima pastila pentru depresia postpartum severa

externe

depresie

Pentru unii parinti, perioada de dupa nastere poate fi una dintre cele mai dificile momente din viata lor, iar adevarul este ca sistemul nostru de sanatate nu este pregatit sa sprijine noile mame.

Viitoarele mame sunt consultate cel putin o data pe luna si, uneori, chiar saptamanal, in vederea pregatirii pentru nastere. Dar, dupa nasterea bebelusului, programarea recomandata cu un profesionist din domeniul medical este abia peste sase saptamani, scrie CNN.

Aceste sase saptamani pot parea o viata intreaga pentru unii parinti. In timp ce 70% dintre femei se pot confrunta cu „baby blues”, o perioada scurta in care se simt mai triste sau mai anxioase decat in mod normal, se estimeaza ca 1 din 7 femei sufera de depresie postpartum. Din pacate, pana la 50% dintre femeile cu depresie postpartum nu sunt diagnosticate.

Multe proaspete mame sunt lasate sa se descurce singure cu o afectiune grava din punct de vedere medical, totul in timp ce se afla intr-una dintre singurele tari dezvoltate care nu are concediu parental platit de la locul de munca – Statele Unite. Acest lucru nu numai ca o pune in pericol pe mama, dar prezinta, de asemenea, un risc semnificativ pentru sanatatea copilului.

Un medicament in premiera ajunge pe piata

Recent, US Food and Drug Administration a aprobat prima pastila pentru depresia postpartum severa, Zurzuvae (zuranolona). Aceasta este, fara indoiala, o piatra de hotar pentru acest domeniu. Nu numai ca este primul medicament pe cale orala pentru aceasta afectiune grava – dar actioneaza mai repede decat o fac de obicei antidepresivele. Durata tratamentului este de 14 zile, iar unii pacienti observa chiar o imbunatatire dupa doar cateva zile.

Beneficiul indirect: Anuntul unui astfel de medicament pune in sfarsit depresia postpartum pe harta, sporind gradul de constientizare a unei afectiuni care afecteaza aproape o jumatate de milion de femei din SUA in fiecare an. Aceasta constientizare este cea care incepe sa reduca stigmatizarea si ii incurajeaza pe oameni sa caute ajutor atunci cand au nevoie de el. Poate chiar le permite medicilor sa depisteze mai des depresia postpartum, stiind ca exista un instrument potential pentru a ajuta oamenii in cazul in care depistarea este pozitiva.

Dar exista o problema. Medicamentele noi, cum ar fi acesta, vor fi, fara indoiala, prohibitive din punct de vedere al costurilor pentru multe persoane. Partea cea mai rea este ca mamele care traiesc in saracie prezinta, in general, rate mai mari de depresie postpartum decat cele din comunitatile cu venituri mai mari. Astfel, cele care ar putea avea cea mai mare nevoie de medicamente ar putea avea cel mai greu acces la ele. Pentru a reduce decalajele in ceea ce priveste echitatea in materie de sanatate, in loc sa le marim, va fi esential sa abordam barierele in calea ingrijirii sanatatii mintale materne pentru toti, inclusiv pentru femeile cu venituri mici sau pentru cele cu acces limitat la asistenta medicala.

Fie ca este vorba de verificari postpartum mai frecvente, de concedii parentale platite de la locul de munca sau de mai mult sprijin pentru ingrijirea copiilor, mai este mult de lucru pentru a sprijini cu adevarat noile mame (si tatii). Noul medicament este un pas in directia cea buna.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: