Prima reactie a presedintelui CEDO in scandalul gratierii si supra-popularii inchisorilor din Romania

news

Guido Raimondi, presedintele Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) a declarat ca numarul cazurilor impotriva Romaniei a crescut cu 108% in anul 2016, adaugand ca este vorba despre cazuri repetitive care reflecta dificultati de ordin sistemic sau structural si cer gasirea unor solutii interne, scrie Mediafax.

„In primul rand, in privinta Ungariei si Romaniei, unde numarul cazurilor a crescut cu 95%, respectiv 108% in 2016, situatia vizand cauze legate de conditiile de detentie. Indiscutabil, acestea sunt cazuri prioritare, pentru ca intra sub incidenta Articolului 3 din Conventie, dar sunt cazuri repetitive, ceea ce reflecta dificultati sistemice sau structurale si necesita gasirea unor solutii interne”, a declarat Raimondi in discursul tinut cu ocazia ceremoniei oficiale de inceput de an judiciar.

„In domeniul penitenciar, Curtea defineste principii care au fost clar stipulate in decizia din cazul Mursic din anul 2016. Pe baza acestor principii se diagnosticheaza o situatie specifica dintr-un stat membru. Totusi, repet, o solutie trebuie gasita la nivel national. Acest lucru este posibil, asa cum a aratat exemplul Italiei, in cazul careia numarul cazurilor a fost mai mult decat injumatatit in doi ani si jumatate. Acesta este rezultatul politicii Guvernului Italian, in primul rand ca raspuns la hotararea-pilot Torreggiani, care se referea la supraaglomerarea din inchisori, iar in al doilea rand, in ceea ce priveste durata proceselor. Aceasta arata ca acolo unde Guvernul are vointa de a rezolva o situatie si impune masurile necesare, rezultatele vin rapid”, mai spune Guido Raimondi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: