Prima reactie din PSD la avertismentul celor 12 state occidentale. Iubitul Olgutei Vasilescu raspunde sfidator: „Suntem totusi Parlamentul Romaniei”

politica

Vicepresedintele Senatului, Claudiu Manda, a declarat, marti, ca reactie la mesajul celor 12 state privind modificarile la legislatia penala, ca este dreptul Parlamentului de a legifera si ca modificarile la coduri au tinut cont de deciziile CCR si de prevederile Comisiei de la Venetia, informeaza Mediafax.

„Suntem totusi Parlamentul Romaniei, suntem votati de cetatenii Romaniei, este dreptul Parlamentului de a legifera, sunt sigur ca modificarile si la Codul de procedura penala si la Codul Penal si la celelalte coduri si la celelalte legi ale justitiei au tinut cont de deciziile Curtii Constitutionale, de deciziile Comisiei de la Venetia si atunci cand au fost articole in care s-au incalcat vreo prevedere a Curtii Constitutionale, au fost duse la Curte, Curtea si-a exprimat un punct de vedere, probabil acelasi procedeu va fi si la modificarea de la coduri”, a declarat Claudiu Manda.

12 state partenere, Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii, transmit autoritatilor romane un mesaj comun prin care cer sa nu fie slabit statul de drept prin modificarea Codurilor penale si de procedura.

„Noi, partenerii si aliatii internationali ai Romaniei, facem apel la toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de procedura penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei. Romania a demonstrat un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. Ii incurajam pe romani sa continue pe aceasta cale. Partenerii UE evoca de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau Romaniei sa isi concentreze eforturile asupra consolidarii progreselor obtinute, sa evite orice pasi inapoi si sa apere independenta judecatorilor si procurorilor”, se arata in declaratia facuta in numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elvetiei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei si Statelor Unite ale Americii.

Semnatarii atrag atentia ca este importamnta opinia Comisiei de la Venetia.

„Urmarim cu atentie schimbarile la codurile penal si de procedura penala si ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva infractiunilor violente, a infractionalitatii organizate transfrontaliere, a infractiunilor financiare si a traficului de droguri si de fiinte umane. Incurajam toate partile implicate sa reexamineze raspunsul expertilor juridici romani precum Consiliul Superior al Magistraturii si sa solicite sprijinul expertilor juridici internationali cum sunt Grupul Statelor impotriva Coruptiei si Comisia de la Venetia”, se mai arata in adresa.

Camera Deputatilor a adoptat saptamana trecuta, ca for decizional, proiectul de lege care aduce modificari Codului de procedura penala, urmand ca in sesiune extraordonara sa fie votat Codul penal. USR si PNL au atacat deja modificarile la Codul de Procedura Penala la CCR.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: