Primarul Mihai Chirica scapa de un dosar penal dupa ce faptele s-au prescris

news

Mihai Chirica, WhatsApp, mesaje, fraieri, politica

Judecatoria Barlad a dispus, luni, incetarea procesului penal impotriva primarului din Iasi, Mihai Chirica, in dosarul in care a fost trimis in judecata pentru fapte de abuz in serviciu cu privire la achizitia de catre municipalitate, prin leasing operational, a unor autoturisme Skoda, scrie Agerpres.

Dosarul a fost inchis ca urmare a prescrierii faptelor, Mihai Chirica beneficiind in acest sens de o decizie a Curtii Constitutionale.

De mentionat ca dosarul a fost trimis in instanta de procurori in ianuarie 2021, pentru infractiuni presupus comise in anul 2013.

De acuzatii au scapat si ceilalti inculpati din acest dosar: fostul primar Gheorghe Nichita, sefa Serviciului Juridic de la acea vreme, Doina Florescu, fostul sef al Serviciului Administrativ, Costica Eugen Chisca si fostul director al Directiei Tehnice, Petru Dumitru Tomorug.

Instanta a luat act ca Unitatea Administrativ Teritoriala – Municipiul Iasi nu s-a constituit parte civila in proces.

Potrivit rechizitoriului, in anul 2013, Mihai Chirica, la acea vreme viceprimar; primarul in functie Gheorghe Nichita, Doina Florescu, Costica Eugen Chisca si Petru Dumitru Tomorug au demarat, pe 16 mai 2013, o procedura de achizitie a patru contracte de leasing operational. In calitate de utilizator, municipalitatea ieseana intra in posesia a trei autoturisme marca Skoda Octavia si unul Skoda Superb desi, la acel moment, era interzisa autoritatilor si institutiilor publice preluarea in leasing de autoturisme. Durata contractului a fost de patru ani.

Procurorii sustin ca, prin respectiva achizitie, s-a cauzat atat o paguba bugetului local al Municipiului Iasi, in cuantum de 503.482 lei, cat si o vatamare a intereselor legitime ale unitatii administrative – teritoriale Municipiul Iasi.

„Mihai Chirica, in calitate de viceprimar al municipiului Iasi, inlocuitor de drept al primarului (autoritate executiva a administratiei publice locale si ordonator principal de credite), in exercitarea atributiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice si a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea si ordonantarea cheltuielilor bugetare, in perioada februarie – mai 2013, in baza unei rezolutii infractionale unice, prin incalcarea dispozitiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achizitionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat si dotate corespunzator”, aproband ulterior si Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operational, document in continutul caruia au fost inserate specificatii tehnice proprii unui anume producator si unei anume marci, respectiv ale marcii Skoda”, precizau procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi.

Potrivit procurorilor, primarul de atunci, Gheorghe Nichita, in perioada februarie – mai 2013, prin incalcarea dispozitiilor legale, a aprobat mai multe documente in vederea achizitionarii celor patru autoturisme si a semnat in numele unitatii administrativ-teritoriale Municipiul Iasi, in calitate de utilizator, contractele de leasing operational in baza carora au fost platite ratele de leasing.

De asemenea, Dumitru Petru Tomorug, in calitate de director executiv al Directiei Tehnice si Investitii din cadrul unitatii administrativ-teritoriale Municipiul Iasi, prin incalcarea dispozitiilor legale, a intocmit si semnat mai multe documente in vederea achizitionarii celor patru autoturisme si a semnat contractele de leasing operational in baza carora au fost platite ratele de leasing, precum si caietul de sarcini, document in continutul caruia au fost inserate specificatii tehnice proprii unui anume producator si unei anume marci, respectiv ale marcii Skoda.

Sefa Serviciului Juridic, Doina Florescu, era acuzata ca, prin incalcarea dispozitiilor legale, a avizat pentru legalitate mai multe documente in vederea achizitionarii celor patru autoturisme si a semnat contractele de leasing operational in baza carora au fost platite ratele de leasing, iar seful Serviciului Administrativ, Costica-Eugen Chisca, era acuzat ca a intocmit si semnat mai multe documente in vederea achizitionarii celor patru autoturisme.

„Actiunile ilicite, conjugate, ale inculpatilor, au determinat achizitia nelegala de catre autoritatea administrativ-teritoriala Municipiul Iasi a serviciilor de leasing operational privind furnizarea a patru autoturisme marca Skoda (in care se includ si serviciile aferente atribuirii de numere de inmatriculare preferentiale), cauzand atat o paguba in cuantum de 503.482,17 lei bugetului local al Municipiului Iasi (in perioada 20.05.2013 – 30.05.2017), cat si o vatamare a intereselor legitime ale unitatii administrativ-teritoriale Municipiul Iasi de a realiza o buna gestiune financiara prin asigurarea legalitatii, regularitatii, economicitatii, eficacitatii si eficientei in utilizarea fondurilor publice si in administrarea patrimoniului public. Primaria Municipiului Iasi a comunicat ca nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locala sa il invoce, drept urmare nu se constituie parte civila in procesul penal”, mai spuneau anchetatorii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: