Primele doua convoaie de vehicule blindate franceze au plecat spre Romania

externe

Primele doua convoaie de vehicule blindate de lupta de infanterie (VBCI) au pornit marti de la baza militara din Mourmelon-le-Grand, estul Frantei, in directia Romaniei, in cadrul operatiunii Aigle, menita sa intareasca apararea flancului estic al NATO, informeaza Agerpres.

Tancuri Leclerc urmeaza sa ajunga de asemenea in zilele urmatoare la baza militara Cincu, in centrul Romaniei, pentru a intari aceasta misiune sub comandament francez, lansata pe 28 februarie 2022 ca reactie la loviturile ruse in Ucraina.

„Franta isi onoreaza angajamentele asumate in fata NATO si partenerilor nostri”, a subliniat generalul de divizie Francois Goguenheim, de la Comandamentul fortelor terestre ale Europei continentale de la Lille.

„Nu a mai existat o operatiune logistica de asemenea importanta in Europa dupa (operatiunea) Daguet”, nume dat participarii franceze la coalitia internationala formata dupa invadarea Kuweitului de catre Irak, la inceputul anilor 1990, a adaugat el.

In jur de zece convoaie trebuie sa plece progresiv din Mourmelon pentru a ajunge in Romania, transportand pe o distanta de peste 2.000 de kilometri prin Europa circa zece tancuri Leclerc si in jur de douazeci de vehicule blindate.

Numarul lor exact, ca si itinerariul exact, nu au fost precizate de autoritatile militare franceze.

Din cauza marimii si greutatii lor – un tanc Leclerc si transportorul sau blindat au in jur de 100 de tone – aceste convoaie exceptionale vor avea nevoie de sapte-opt zile pentru a ajunge la Cincu. De asemenea, in Romania le asteapta drumurile intortocheate din Carpati.

In paralel, trenuri speciale ce transporta munitii, hrana si material de intretinere vor ajunge si ele in Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: