Primele masuri luate in baza Legii carantinei. Orban arata catre CCR: „Aceste doua saptamani de vid legislativ pot avea efecte extrem de negative”

news

Legea carantinei si izolarii este de azi in vigoare. Raed Arafat a ajuntat, in sedinta de guvern, care sunt romele masuri luat de Guvern in baza acestei legi.

„Hotararea 36 a CNSU. Se certifica pandemia de Covid-19. Se instituie masura carantinei pentru persoanele care sosesc din tarile cu risc epidemiologic ridicat. Criteriul de risc: rata de cazuri noi la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile mai mare decat cea din Romania. Lista tarilor respective se revizuieste saptamanal de INSP.

Sunt exceptate persoanele care nu prezinta simptome de Covid-19: soferii de tiruri, soferii de microbuze si autocare, membrii Parlamentului European, ai institutiilor internationale, pilotii de aeronave si personalul navigant, personalul navigant maritim si fluvial, lucratorii in domeniul feroviar, lucratorii transfrontalieri, membrii corpului diplomatic, posesorii de pasapoarte diplomatice si de serviciu si membrii familiilor acestora, studentii romani care au examene sau care incep studiile, membrii delegatiilor sportive internationale care participa la competitii sportive.

Se instituie masura carantinarii pentru persoanele care au intrat in contact cu persoane infectate, prin decizia DSP.

Pentru nastere, casatorie, deces, tratament medical, preschimbare documente de identitate samd poate fi analizata suspendarea temporara a masurii de carantina”, a declarat Arafat.

„In sfarsit avem Legea izolarii, carantinarii, care a intrat in vigoare de la ora 0.00”, a anuntat anterior premierul Orban.

„In urma deciziei Curtii Constitutionale, peste 900 de pacienti au cerut externarea si peste 3.000 de romani diagnosticati nu au fost internati pentru tratament in spital. Nu am avut nici posibilitatea legala de a dispune izolarea la domiciliu, tratarea lor in izolare la domiciliu sau intr-un alt spatiu. De asemenea, pentru toate persoanele care au fost infectate in aceasta perioada, in urma anchetelor epidemiologice, nu am putut dispune masura izolarii persoanelor care au intrat in contact cu persoanele infectate. Aceste doua saptamani in care a existat un vid legislativ pot sa aiba efecte extrem de negative asupra raspandirii virusului. Obligatia noastra este ca, odata intrata in vigoare legea, in mod accelerat sa dispunem toate masurile pe care le avem la dispozitie din punct de vedere constitutional si legal pentru a opri raspandirea epidemiei”, a sustinut Orban, in debutul sedintei de Guvern.

El a subliniat ca, prin intrarea in vigoare a legii carantinarii si izolarii, Executivul are „din nou la dispozitie instrumentele pe care le are la dispozitie orice Guvern din orice tara democratica si care sa permita sa luptam eficient contra pandemiei”.

„Sunt reglementate prin lege masurile specifice in situatia epidemiilor, bolilor infectocontagioase si ne-a revenit dreptul de a putea lua masuri de protectie a sanatatii publice – masuri de izolare, de carantinare, de tratare a pacientilor in spitale sau intr-un cadru organizat sub supraveghere medicala”, a explicat prim-ministrul.

Mai mult despre: ,

Comentarii: