Primele tensiuni in Coalitie, Emil Boc il ataca pe Vlad Voiculescu: „Nu stiu dupa ce principii a condus in alte locuri, dar primarii trebuie tratati cu respect”

politica

Primarul Clujului, Emil Boc, si ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, au avut un nou schimb de replici acide prin intermediul presei. Subiectul disputei il reprezinta finantarea campaniilor de vaccinare.

Boc s-a aratat extrem de deranjat ca Ministerul Sanatatii a pregatit o OUG prin care se prevede ca primariile vor suporta costurile campaniei de vaccinare. Ministrul Sanatatii a replicat ca, inainte de a iesi in presa, Emil Boc ar fi trebuit sa vorbeasca personal cu el si cu Florin Citu.

„Ar insemna sa luam bani de la crese, de la bursele pentru elevi, de la sanatate, de la spitale, de la iluminatul public pentru a aloca resursele aferente procesului de vaccinare si in aceste conditii, am cerut politicos, dar ferm in acelasi timp, ca in aceasta ordonanta de urgenta pe care Ministerul Sanatatii o pregateste sa nu ignore problema finantarii”, a declarat Emil Boc la Digi24.

„Este un principiu larg, european recunoscut, ca nicio sarcina nu poate fi atribuita in plus administratiilor locale fara sa-i acorzi sustinerea financiara aferenta. Se pare ca la Ministerul Sanatatii acest lucru nu s-a inteles suficient, noi de acest lucru am fost nemultumiti si am sesizat Ministerul Sanatatii pentru acest aspect. Toti primarii sunt extrem de dedicati sa se implice si sa sustina procesul de vaccinare, pe care il consideram de interes national. Ne dorim sa fie o reusita”, a mai spus Boc.

Vlad Voiculescu a replicat ca Emil Boc ar fi putut sa il sune pe premierul Citu pentru a solicita explicatii.

„Este un proiect de OUG care este al Guvernului, nu este al Ministerului Sanatatii. Dar intr-adevar este initiat de Ministerul Sanatatii si tot Ministerul Sanatatii a transmis pentru consultare catre toate structurile asociative: asociatia comunelor, asociatia oraselor, asociatia consiliilor judetene si asociatia municipiilor. Asteptam reactia scrisa, nu stiu daca au trimis-o, este sambata, dar m-am mirat si eu sa vad in presa o reactie, cand noi am trimis tocmai pentru consultare draftul de ordonanta de urgenta. Exista, de asemenea, un partener institutional pentru asta si se numeste Ministerul Dezvoltarii”, a spus ministrul Sanatatii.

El a mai precizat ca ordonanta „nu se da peste weekend”, ci se va discuta in Guvern la inceputul saptamanii viitoare.

„Domnul primar Boc are numarul meu de telefon, are, de asemenea, numarul de telefon al primului ministru. Nu am auzit nimic, am citit din presa”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Ministrul a precizat ca ordonanta prevede posibilitatea alocarii de resurse din fondul de rezerva bugetara si finantarea cheltuielilor din bugetul tarii si a insistat ca este vorba despre un draft, o prima versiune a unui act normativ. „Va puteti inchipui – si dl. primar Boc stie foarte bine – ca asta nu este o decizie doar a Ministerului Sanatatii. (…) Din perspectiva Ministerului Sanatatii, tot ce putem sa facem ca sa simplificam, ca sa ajutam procesul, suntem mai mult decat deschisi. Este o decizie a Guvernului, de-aia se si numeste Ordonanta de Urgenta a Guvernului, nu e a Ministerului Sanatatii”, a mentionat Vlad Voiculescu.

„De aceea exista si procesul avizarii, dl Boc cunoaste lucrurile acestea”, a adaugat el. „Am vorbit cu premierul acum o ora, deci raspunde la telefon, daca cineva suna din teritoriu, poate avea o discutie si in seara asta, nu trebuie sa ne ferim”, a aratat Voiculescu, precizand ca modificari se mai pot aduce cel putin pana marti la pranz.

Enil Boc a intervenit cu noi replici acide.

„Il salut cu respect pe dl.ministru, dar trebuie facute cateva precizari:

1. Nu se respecta termenul de 10 zile prevazut de lege in vederea consultarii;

2. Nu credem ca trebuie sa sunam fiecare primar pe primul ministru pentru o problema de competenta a unui ministru de resort. A scris cu manuta domniei sale ministrul sanatatii Art.6 din Ordonanta, care mentioneaza expres si citez pentru cei care nu au fost atenti: Pentru functionarea centrelor de vaccinare impotriva COVID-19, din bugetul autoritatilor publice locale se asigura fondurile necesare pentru: a) organizare, dotare, operationalizare centre; b) plata personalului medico-sanitar.

Adica, daca totusi avem o dimensiune si o viziune europeana, orice ministru ar trebui sa stie din Guvernul Romaniei ca nu poti sa stabilesti sarcini fara sa dai bani. Sarcini suplimentare se dau, daca ai alocata resursa suplimentara. Asta nici macar nu intr-un proiect de OUG, nici intr-un extemporal la dirigentie la clasele I-IV nu se face, daramite la nivelul unei tari europene! Primarii din Asociatia Municipiilor sunt extrem de revoltati de aceasta abordare si aceasta atitudine a ministrului sanatatii care intr-un act fundamental al statului roman ignora niste principii dupa care se conduce Uniunea Europeana. Nu stiu in alte locuri, unde a condus dl. ministru, daca dupa acelasi principii s-a condus, dar in privinta a ceea ce inseamna administratia publica locala avem pretentia la respectul pe care il merita acesti primari care reprezinta mai mult de jumatate din populatia Romaniei si 70 la suta din PIB-ul care se produce in Romania aici se produce!

Si atunci, daca cum iti asterni asa dormi, daca asa se asterne in aceasta ordonanta de urgenta, cum este scris acolo, asa va merge si procesul de vaccinare, cu stangul, generat de catre Ministerul Sanatatii! Si trebuie sa-si asume raspunderea Ministerul Sanatatii, sa nu plimbe hartiie in dreapta si stanga si responsabilitatile in sus sau in jos! Prima responsabilitate este a celuia care genereaza actul. El raspunde pentru ceea ce propune”, a acuzat Emil Boc, pe un ton iritat.

„Aud supararea in vocea dlui primar, imi pare rau. Sigur ca nu fiecare primar ar trebui sa sune premierul, dar presedintele Asociatiei Municipiilor si colegul dumisale de partid cred ca pot face asta, banuiesc ca dureaza mai putin decat o emisiune de stiri la Digi24.

Apropo de 10 zile, traim vremuri exceptionale, nu stiu cate dintre ordonantele de urgenta referitoare la gestionarea crizei COVID pot sa aiba acest termen de 10 zile. Mi-ar fi placut sa avem acest timp, dar procesul de vaccinare a inceput acum mai putin de 14 zile si lucrurile merg destul de repede si cred ca noi cu toti ine dorim ca lucrurile sa mearga repede. Altfel, repet, este o prima versiune a unui act normativ care poate suferi imbunatatiri. Ministerul Sanatatii nu are niciun interes ca autoritatile publice locale sa fie fortate de catre Guvern sa faca ceva ce nu pot sa faca. Ba din contra! Singurul nostru interes este ca vaccinarea sa se petreaca cu bine si daca noi putem sa fim de folos, cu mare bucurie!

Daca Ministerul Sanatatii ar putea sa functioneze si ca Minister de Finante, si ca intreg Guvernul, atunci cu siguranta discutiile ar trebui sa se poarte doar intre Ministerul Sanatatii si orice alta parte implicata din tara”, a replicat Voiculescu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: