Primul mare protest in strada contra noii legi a pensiilor. Doua mari confederatii sindicale desfiinteaza guvernul: „Cresterile anuntate nu pot fi sustinute din punct de vedere financiar decat cu sacrificii pentru ceilalti”

politica

Simona Bucura

Sindicalistii din cadrul confederatiei Meridian anunta organizarea unui protest, in Piata Victorie, contra noii legi a pensiilor. Sunt anuntati peste 5.000 de manifestanti.

Protestatarii vor reprezenta lucratorii din structura confederatiei, silvicultori, ceferisti, politisti locali si politisti nationali, militari in rezerva si personal contractual, functionari publici din MAPN, mineri, functionari publici, agricultori, personal nemedical si medical, personal aeroportuar, personal nedidactic, etc.

Principala nemultumire a organizatiilor sindicale este legata de Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii adoptat de Guvernul Romaniei in sedinta din data de 09.11.2023 si adoptat de Senat in data de 14.11.2023, care, in mod surprinzator abroga in mod expres, drepturi in vigoare prevazute in statutele profesionale ale silvicultorilor, ceferistilor si a altor categorii de personal, in ceea ce priveste conditiile de pensionare.

„Drepturile lucratorilor stabilite prin LEGE privind incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite si speciale nu trebuie sa fie abrogate! Mai mult, prin proiectul legislativ promovat pe repede inainte, nu se rezolva problema inechitatilor din sistemul de pensii si nici intarzierile cronice la aplicarea unor legi importante pentru militarii in rezerva, politistii locali, etc.”, a anuntat Meridian intr-un comunicat de presa.

Legea este criticata dur si de Blocul National Sindical (BNS).

„Este o lege care ii sanctioneaza pe cei care sunt inca activi si le creeaza niste orizonturi de asteptare false. Singurii care vor fi, sa zic asa, beneficiari in mod real a prevederilor acestei legi sunt cei care astazi sunt in pensie, dar atrag atentia si atragem atentia asupra urmatorului element. Aceste cresteri prevazute, unele pentru noi sunt absolut inexplicabile. Deci nu mai discutam de procente de genul 13,8%, 5,6% si asa mai departe, ci discutam de procente cuprinse in toamna anului viitor intre 45% si 89%, deci niste cresteri de pensii ‘wow’. Toate astea in opinia noastra nu sunt decat elemente cu caracter electoral si sincer nu stim in ce masura ele vor putea in anii care urmeaza sa mai fie sustinute din punct de vedere financiar decat cu sacrificii pentru ceilalti care vin pe mai departe in piata muncii, cei care au ramas si cei care vin. Notificam Comisia. Speram sa avem un dialog eficient cu ei, pentru ca, din pacate, in tara noastra nu am gasit disponibilitate de dialog”, a afirmat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), intr-o conferinta de presa.

Acesta a mentionat ca organizatia nu considera ca acesta ar putea sa fie un jalon indeplinit corect, ” in momentul in care bagi intr-o lege de o astfel de importanta, o sumedenie de vulnerabilitati, de lucruri sau principii, mecanisme, instrumente care pot fi schimbate de la un an la altul”.

„Nu mai exista absolut niciun fel de predictibilitate in sistemul public de pensii. Dimpotriva, toate aceste instrumente vor deveni niste instrumente electorale in mana celor care ne vor conduce in anii care urmeaza si, in functie de interesul de moment, vor sti cum sa jongleze cu el. Nu pare sa fie solutia pe care o asteptam noi si nici macar Comisia Europeana. Nu cred ca asa ceva era asteptat”, a spus Dumitru Costin.

BNS a notificat saptamana trecuta Comisia Europeana asupra procedurii de adoptare a proiectului.

„Blocul National Sindical a notificat in scris Comisia Europeana in seara zilei de joi saptamana trecuta. L-am informat pe comisarul european Schmit (comisarul european responsabil de portofoliu pentru Munca si Drepturi Sociale, Nicolas Schmit – n.r.) asupra faptului ca, din pacate, adoptarea acestui proiect de lege se face pe un mecanism prin care pur si simplu ni se pune pumnul in gura, fara a ni se dea posibilitatea de a evalua, a propune corectii pentru acest proiect de lege. Si am promis comisarului european ca vom reveni in cursul acestei saptamani cu rezultatele analizei noastre tehnice asupra proiectului de lege”, a adaugat presedintele BNS.

„Acum, dupa cum putem constata, puterea politica a momentului merge cu o viteza uriasa spre adoptarea acestui proiect de lege, pentru ca ieri seara deja a trecut proiectul de lege de Senat, de acum intra in Camera. Din informatiile de care dispunem, vor sa adopte acest proiect de lege pana in data de 20 noiembrie. Deci in cateva zile, la inceputul saptamanii viitoare, acest proiect de lege va fi adoptat, va intra in vigoare si va produce efect. Din pacate, acest proiect de lege imparte, in opinia noastra, Romania, in doua mari categorii: Romania pensionarilor, a beneficiarilor actuali de pensie, pentru care legea vine cu niste reparatii despre care o sa vorbim, dar si cu multe alte lucruri, care, in opinia noastra, nu vor putea sa fie sustenabile din punct de vedere financiar, si o Romanie a celor care sunt lucratori activi si pentru care aceasta lege introduce in perioada imediat urmatoare, din anii care urmeaza, mai multe vulnerabilitati, o instabilitate majora in ceea ce priveste varsta de pensionare pentru cei care sunt activi astazi, instabilitate in ceea ce priveste stagiile lor de cotizare si, nu in ultimul rand, instabilitate in ceea ce priveste nivelul de contributii, cu cat sa contribui la pensii”, a mai spus Dumitru Costin, presedintele BNS.

Senatul a adoptat, marti, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, conform caruia pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmeaza sa fie recalculate dupa o noua formula. S-au inregistrat 85 voturi „pentru”, sase „impotriva” si 19 abtineri.

Potrivit proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majoreaza cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majoreaza in urma recalcularii dupa noua formula.

Proiectul va fi dezbatut de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: