Primul ministru al Spaniei: Referendumul de autodeterminare a Cataloniei nu intra in discutie

externe

pedro sanchez, prim ministru, spania

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a declarat ca un referendum privind autodeterminarea Cataloniei nu este in discutie, dupa ce presedintele regiunii autonome, Pere Aragones, si-a reiterat apelul pentru un astfel de referendum, relateaza aentia EFE, preluata de Adevarul European.

Sanchez i-a reamintit lui Aragones, din partea partidului separatist de stanga ERC, ca tipul de referendum cerut de fortele separatiste nu este in conformitate cu Constitutia Spaniei.

Deja dupa intalnirea lor, premierul a declarat ca seful Cataloniei a insistat asupra cererii sale de a organiza un referendum pentru a depasi „conflictul de suveranitate” cu statul spaniol.

„Trebuie rezolvat cu mai multa democratie, cu urne si voturi… este timpul sa mergem inainte. Noi vom face posibil acest lucru”, a declarat Aragones, citat de postul public de televiziune spaniol RTVE.

Comentand rezultatele intalnirii cu liderul catalan, Sanchez a precizat ca ERC si separatistii cunosc pozitia guvernului si a sa personala.

„De aici, cred ca trebuie sa avansam spre un acord care sa consolideze autoguvernarea Cataloniei”, a subliniat premierul spaniol.

Guvernul spaniol insista ca amnistia separatistilor este in conformitate cu valorile UE.

El a precizat ca nu a cerut niciunui partid sa renunte la obiectivele sale politice, referindu-se la ERC si la rivalul sau separatist de dreapta JxCat, dar a insistat ca dialogul ar trebui sa aiba loc intotdeauna in cadrul constitutiei.

„Nu exista nicio constitutie in lume care sa accepte si sa prevada segregarea unei parti a tarii sale. Prin urmare, din punct de vedere material (un referendum privind secesiunea) nu este prevazut”, a subliniat Sanchez.

Potrivit Radio Catalunya, printre acordurile la care au ajuns cei doi politicieni se numara angajamentul de a promova o lege care sa garanteze multilingvismul, astfel incat cetatenii sa poata contacta administratia publica in limba lor (spaniola si catalana) in prima jumatate a anului 2024.

Cu o zi inainte, Sanchez a vizitat Barcelona si s-a intalnit cu presedintele Cataloniei, Pere Aragones, confirmand intentiile guvernului sau de a solicita amnistia pentru personalitatile catalane implicate in referendumul de independenta din 2017.

Sanchez a redevenit prim-ministru al Spaniei la jumatatea lunii noiembrie cu sprijinul a sapte parlamentari din JxCat in schimbul unui acord controversat de amnistie pentru cei care sunt judecati pentru tentativa esuata de independenta a Cataloniei din 2017.

Opozitia spaniola de dreapta se opune amnistiei, adunand in mod regulat zeci de mii de persoane la mitinguri de protest.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: