Primul om cu cip Neuralink poate controla un mouse de calculator cu ajutorul gandurilor, anunta Elon Musk: „Progresul este bun”

externe

elon musk

Elon Musk a declarat ca primul om dotat cu un cip Neuralink poate controla un mouse de calculator cu ajutorul creierului, la aproape o luna dupa ce i-a fost implantat cipul. Dar detaliile raman putine, iar alte companii care lucreaza la interfete creier-computer par sa fi depasit pana acum mai multe obstacole tehnologice decat Neuralink, relateaza CNN.

„Progresul este bun, pacientul pare sa se fi recuperat complet… si este capabil sa controleze mouse-ul, sa mute mouse-ul in jurul ecranului doar gandindu-se”, a declarat Musk, care detine controversatul startup cu cipuri cerebrale, intr-o conversatie in cadrul unui eveniment X Spaces luni seara.

„Incercam sa obtinem cat mai multe apasari de butoane prin gandire – putem obtine mouse stanga, mouse dreapta, mouse jos, mouse sus”, a spus el.

Musk a declarat luna trecuta ca firma a finalizat prima operatie de implantare pe un subiect uman de testare, dupa ce anul trecut a primit aprobarea de a studia siguranta si functionalitatea implantului sau si a instrumentelor chirurgicale pe oameni.

Pacientilor care vor participa la studiu li se va plasa chirurgical un cip in partea creierului care controleaza intentia de miscare. Cipul, instalat de un robot, va inregistra si va trimite apoi semnale cerebrale catre o aplicatie, scopul initial fiind „de a le oferi oamenilor capacitatea de a controla un cursor sau o tastatura de calculator doar cu ajutorul gandurilor lor”, a scris compania in septembrie.

Cu toate acestea, Musk a oferit putine detalii si nicio dovada despre rezultatul operatiunii, astfel incat nu este inca clar cat de important este progresul stiintific pe care il reprezinta implantarea.

Ambitia Neuralink este de a utiliza implanturile pentru a conecta creierele umane la computere si a ajuta, de exemplu, persoanele paralizate sa controleze smartphone-uri sau computere sau persoanele nevazatoare sa isi recastige vederea. La fel ca interfetele creier-masina existente, implantul companiei ar colecta semnalele electrice trimise de creier si le-ar interpreta ca actiuni.

Musk a declarat luna trecuta ca primul produs al companiei se va numi Telepathy, adaugand ca utilizatorii sai initiali vor fi persoane care si-au pierdut capacitatea de a-si folosi membrele.

Un lucru este clar: consumatorii nu vor avea acces pe scara larga la aceasta tehnologie prea curand. Inainte ca implanturile cerebrale ale Neuralink sa ajunga pe o piata mai larga, acestea vor avea nevoie de aprobarea autoritatilor de reglementare.

Alte companii care desfasoara activitati similare sunt mai avansate in procesul de cercetare – de exemplu, o firma numita Synchron, care activeaza din 2021.

Sychron a anuntat la inceputul acestui an ca primii testeri umani ai dispozitivului sau de implant cerebral, toti cei care au suferit anterior de „paralizie severa”, au fost capabili sa controleze un dispozitiv de calcul personal pentru „activitati digitale de rutina”, cum ar fi trimiterea de mesaje text, e-mailuri si cumparaturi online.

Neuralink s-a confruntat cu o analiza amanuntita a autoritatilor dupa ce o maimuta a murit in 2022 in timpul unei incercari de a face animalul sa joace Pong, unul dintre primele jocuri video. In decembrie 2022, angajatii au declarat pentru Reuters ca firma se grabea sa intre pe piata, ceea ce a dus la moartea animalelor din neglijenta.

Dar in luna mai a anului trecut, Neuralink a primit autorizatia FDA pentru studii clinice pe oameni, iar cateva luni mai tarziu, start-up-ul a inceput sa recruteze pacienti cu tetraplegie cauzata de leziuni ale maduvei spinarii cervicale sau scleroza laterala amiotrofica (ALS).

Studiul face parte din ceea ce Neuralink numeste „Studiul PRIME”, prescurtare de la „Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface” (Interfata creier-calculator precisa implantata robotic), care are ca scop studierea sigurantei implantului sau si a robotului chirurgical, precum si testarea functionalitatii dispozitivului sau, a anuntat compania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: