Primul proces privind schimbarile climatice in SUA: mai multi tineri acuza statul ca le-a incalcat dreptul constitutional la un „mediu curat si sanatos”

externe

Primul proces din Statele Unite privind schimbarile climatice s-a deschis luni in Montana, dupa ce mai multi tineri au inaintat o actiune in justitie impotriva acestui stat american din nord-vestul tarii, acuzandu-l ca le-a incalcat dreptul constitutional la un „mediu curat si sanatos”, relateaza AFP citata de Agerpres.

Cazul „Held v. Montana”, este urmarit cu atentie deoarece rezultatul sau ar putea conduce la alte procese in intreaga tara, vizand atat industria combustibililor fosili, cat si autoritatile.

Cei 16 reclamanti, cu varste cuprinse intre 5 si 22 de ani, afirma ca „efectele periculoase ale combustibililor fosili si ale crizei climatice” le-au facut rau – copiii fiind „in mod special vulnerabili” la aceste efecte care se agraveaza.

„Tinerii ca mine inteleg ce este in joc”, a declarat Grace Gibson-Snyder, in varsta de 19 ani, intr-un comunicat al „Our Children’s Trust”, una dintre asociatiile care ii reprezinta pe reclamanti in acest proces.

„Intelegem ca avem doar putin timp pentru a renunta la combustibilii fosili pentru a asigura un viitor sigur pentru noi si pentru copiii nostri”, a adaugat ea.

Procesul, care are loc in Helena, capitala statului Montana, este programat sa se desfasoare pana pe 23 iunie.

In centrul dezbaterilor, un articol din constitutia locala care stipuleaza ca „statul si toata lumea trebuie sa mentina si sa imbunatateasca un mediu curat si sanatos in Montana pentru generatiile prezente si viitoare”.

Reclamantii nu cer despagubiri, insa solicita sa se intocmeasca o declaratie care sa stipuleze ca drepturile lor au fost incalcate. Acesta ar trebui sa fie un prim pas catre o actiune legislativa.

Montana a incercat in mai multe randuri sa anuleze procesul pe motive de viciu de procedura. Insa, pe 6 iunie, Curtea Suprema a statului a dat unda verde pentru inceperea procesului.

In Statele Unite, zeci de procese sunt intentate de autoritati impotriva companiilor de combustibili fosili din cauza impactului lor asupra climei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: