Primul tren venit din Ucraina in Romania, dupa 16 ani, a avut nevoie de o prajina pentru a ajunge la destinatie. Precizarile CFR SA – Video

news

Primul tren venit miercuri din Ucraina, dupa 16 ani, a avut nevoie de o prajina pentru a trece pe sub firele electrice, anunta Club Feroviar.

”Moment istoric azi, 22 februarie 2023: pe calea ferata Campulung la Tisa (frontiera cu Ucraina) – Sighet a trecut un tren ucrainean dupa mai bine de 15 ani de cand acest tronson de cale ferata (CFR 411 sau 429) a fost abandonat. Au fost mici surprize, dar trenul a ajuns cu bine in gara Sighet si a plecat mai departe spre Valea Viseului”, a scris fotograful Sorin Hotea pe pagina sa de Facebook.

La o trecere la nivel cu calea ferata, locomotiva s-a dovedit a fi prea inalta, iar un feroviar a folosit o prajina pentru a inalta firele electrice si de comunicatii de deasupra. Abia dupa aceasta ”manevra feroviara” iscusita si ”moderna” garnitura si-a putut continua calatoria, scrie Club Feroviar.

Pe 15 noiembrie 2022, Regionala Cluj a Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA a redeschis punctul feroviar de frontiera Campulung la Tisa, pentru reluarea circulatiei feroviare la granita cu Ucraina, pe relatia Teresva (UZ) – Campulung la Tisa (CFR).

In 2015, gara Campulung la Tisa a fost modernizata, in urma unei investitii de 2,2 milioane de lei, bani de la bugetul statului.

Cladirea garii a fost reparata, gardurile au fost refacute si au fost montate 32 de camere de supraveghere pe cei 2,5 kilometri pana la granita cu Ucraina. Desi nu a mai trecut niciun tren pe acolo de aproape un deceniu, la gara lucrau patru angajati, care asigurau paza.

Precizare CFR SA

CFR SA a transmis redactiei un drept la replica pe care il publicam integral:

Urmare articolului Primul tren venit din Ucraina in Romania, dupa 16 ani, a avut nevoie de o prajina pentru a ajunge la destinatie. Romanii au lasat firele electrice prea jos – Video postat joi 23.02.2023, pe platforma online aktual24.ro, facem urmatoarele precizari, pe care consideram oportul sa le publicati in corpul articolului respectiv:

In data de 22.02.2023, pe relatia Teresva (UZ) – Campulung la Tisa (CFR) – Sighetu Marmatiei – Bocicoi – Valea Viseului (CFR) a circulat, la solicitarea reprezentantilor UZ, o garnitura speciala ucraineana de proba, compusa dintr-un vagon de masurat si locomotiva pentru linii cu ecartament larg (si nu automotor de proba, cu care UZ a circulat pe relatia Berlibas (UZ) – Valea Viseului (CFR), in luna octombrie 2022), cursa respectiva avand drept scop tocmai verificarea liniei CF si a gabaritului de libera trecere pe intregul traseu. Trebuie mentionat faptul ca, in Romania, niciun operator de transport feroviar nu detine acest tip de locomotiva.

In ceea ce priveste cablurile de fibra optica de la respectiva trecere la nivel cu calea ferata, acestea nu apartin companiei noastre, iar dupa cursa de proba, la solicitarea Regionalei CF Cluj, societatea care detine/administreaza cablurile respective a intervenit operativ pentru intinderea cablurilor in zona trecerii la nivel, fiind astfel asigurat gabaritul de libera trecere pentru acest tip de locomotiva.

Referitor la lucrarile de reparatii, executate in regie proprie de Regionala CF Cluj pe linia CF Teresva (UZ) – Campulung la Tisa (CFR) – Sighetu Marmatiei – Bocicoi – Valea Viseului (CFR) – Berlibas (UZ), in lungime de 40,44 km, acestea au fost finalizate pana la sfarsitul anului 2022, informatii pe care compania le-a anuntat oficial si se regasesc inclusiv pe pagina oficiala de facebook a companiei – https://www.facebook.com/cfrinfrastructura.

Precizam, de asemenea faptul ca, lucrarile de reparatii executate de SRCF Cluj in regie proprie, in perioada septembrie 2022 – decembrie 2022, pe relatia Teresva (UZ) – Campulung la Tisa (CFR) – Sighetu Marmatiei – Bocicoi – Valea Viseului (CFR) – Berlibas (UZ), au avut drept scop reluarea si fluidizarea traficului feroviar transfrontalier prin cele doua granite feroviare cu UZ, pe unde de mai bine de 16 ani, Caile Ferate Ucrainene nu au mai pus in circulatie niciun tren.

Reamintim de asemenea, informatiile oficiale transmise in 2022 de CFR SA privind redeschiderea celor doua granite cu UZ, perioadele de probe efectuate de Caile Ferate Ucrainene si relatiile pe care UZ a pus in circulatie garnituri feroviare:

► CFR SA a redeschis punctul feroviar de frontiera Valea Viseului pe 12 octombrie 2022, primul tren de proba UZ (AUTOMOTOR) a circulat pe linia Berlibas (UZ) – Valea Viseului (CFR) in data de 8 noiembrie 2022, iar din data de 17 ianuarie 2023, Caile Ferate Ucrainene (UZ) au pus in circulatie primele trenuri pe relatia Rakhiv – Valea Viseului.

► CFR SA a redeschis punctul feroviar de frontiera CAMPULUNG LA TISA in data de 15 noiembrie 2022, iar primul primul tren de proba UZ (vagon de masurat si locomotiva) a circulat pe relatia Teresva (UZ) – Campulung la Tisa (CFR) – Sighetu Marmatiei – Bocicoi – Valea Viseului (CFR) in data de 22 februarie 2023.

Tot in acest context, va reamintim faptul ca, in anul 2022, CFR SA a mai redeschis si statiile de frontiera FALCIU (pentru traficul de calatori) si GALATI LARGA (pentru traficul de marfa) la granita cu Caile Ferate din Republica Moldova (CFM), singura statie feroviara de frontiera solicitata dupa 22 de ani, de CFM, fiind linia cu ecartament larg Galati Larga – Post Docuri, pentru traficul trenurilor de marfa.

Nu mai putin important este faptul ca, odata cu izbucnirea conflictului din Ucraina, CFR SA a depus eforturi sustinute pentru a face fata cresterii capacitatii transportului feroviar, inregistrat anul trecut atat prin punctele de frontiera de la granita cu Ucraina (Halmeu, Campulung la Tisa, Valea Viseului, Vicsani), dar si cele de la granita cu Republica Moldova (Cristesti Jijia, Socola, Falciu si Galati Larga), prin lucrarile executate in regie proprie, lucrari care au avut drept scop atat reluarea traficului feroviar pe linii CF (ecartament larg/ecartament normal) inchise cu ani in urma, dar si imbunatatirea conditiilor de tranzitare si de manevra pe liniile din statiile de frontiera sau din statiile adiacente (Dornesti, Darmanesti, Milisauti si Varatec).

Lucrari de reparatii, pe linii cu ecartament larg si normal, derulate si finalizate in anul 2022, in statiile de frontiera cu UZ/CFM:

STATIA DE FRONTIERA HALMEU – granita cu UZ

► redeschise 6 linii CF (4 linii cu ecartament larg si 2 linii cu ecartament normal)

► consolidare 16 linii CF (ecartament normal/ecartament larg)

► consolidare 47 de aparate de cale

STATIA DE FRONTIERA VALEA VISEULUI – granita cu UZ

► redeschisa Valea Viseului (CFR) – Berlibas (UZ), linie cu ecartament

STATIA DE FRONTIERA CAMPULUNG LA TISA

► redeschisa CAMPULUNG LA TISA (CFR) – TERESVA (UZ), linie cu ecartament

STATIA DE FRONTIERA VICSANI – granita cu UZ

► redeschise 13 linii CF (6 linii cu ecartament normal, 7 linii cu ecartament larg).

STATIA DE FRONTIERA FALCIU – granita cu CFM

► redeschisa linia CF Zorleni – Falciu – Falciu Frontiera

STATIA DE FRONTIERA CRISTESTI JIJIA – granita cu CFM

► redeschise 5 linii CF (3 linii cu ecartament larg si 2 linii cu ecartament normal)

STATIA DE FRONTIERA SOCOLA – granita cu CFM

► redeschise 2 linii CF (ecartament larg si ecartament normal)

STATIA DE FRONTIERA GALATI LARGA – granita cu CFM

► redeschise 2 linii CF, respectiv linia CF Galati Larga Ana – Galati Bazin – Galati Marfuri – Port Docuri (ecartament larg) si linia CF Siloz Port Docuri – Galati Marfuri – Galati Calatori (ecartament normal).

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: