politica

Primul ziarist arestat pentru delict de opinie in Regimul Iliescu. A fost turnat de un apropiat al Olgutei Vasilescu

O istorie putin cunoscuta, aproape uitata, arata cu ce s-au confruntat jurnalistii in primii ani ai Regimurilor FSN-Iliescu. In 1994, la doi ani dupa ce Ion Iliescu a obtinut mandatul de presedinte cu un vot de peste 61%, un ziarist din Craiova era arestat din cauza unui articol care il viza pe seful statului.

„Povestea porcului – basm de Craciun”, a fost titlul articolului care a enervat rau autoritatile din Craiova. Aparut cu semnatura „Mos Gherila”, articolul facea referire la legaturile lui Ion Iliescu cu nomenclatura comunista si cu crimele din perioada Revolutiei.

La cateva zile dupa aparitia articolului, politia din Craiova l-a retinut pe Alexandru Toba, difuzor de presa, si a confiscat toate exemplarele ziarului. Apoi, politisti si comisari ai Garzii Financiare au dat navala in redactia ziarului pentru a verifica in ce conditii este editat ziarul. Redactorul sef, Tiberiu Patru, a fost chemat apoi in mai multe randuri la sediul Politiei Craiova pentru a dezvalui numele autorului articolului. Acesta a cedat si le-a spus politistilor ca numele autorului este Nicolae Andrei. Pe 10 februarie 1994, dupa peste patru ani de la Revolutie, jurnalistul Nicolae Andrei a fost retinut pentru „ofensa adusa autoritatii”.

Tiberiu Patru, cel care a dezvaluit numele autorului articolului, a facut cariera in presa din Dolj, devenind un nume binecunoscut. In 2013, el a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare intr-un dosar privind rambursari ilegale de TVA in valoare de peste 550.000 lei. Patru a murit in 2017, fiind onorat de numerosi politicieni, printre care si Lia Olguta Vasilescu.

”A murit Tiberiu Patru! Jurnalist din garda veche, Tibi a infiintat mai multe cotidiene de succes si a avut ideea organizarii unei tabere de sculptura, la Craiova, care are loc anual sub titulatura de ‘Drumuri brancusiene’. Condoleante familiei indoliate! Condoleante Luisa! Dumnezeu sa il odihneasca!”, a scris Olguta Vasilescu pe Facebook, pe atunci ministru in Guvernul Dragnea-PSD.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

13 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

13 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

13 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

3 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

13 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

13 ore ago