Prioritatile lui Trump in politica externa: SUA nu va mai fi JANDARMUL mondial. Ce planuri are cu ISIS si China

externe

Politica externa a presedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, se prezinta ca un mare salt in necunoscut, dat fiind ca declaratiile din campanie ale miliardarului au fost neclare, brutale si contradictorii, comenteaza joi AFP, citata de Agerpres.

„Vreau sa fiu imprevizibil”, a afirmat al 45-lea viitor comandant suprem al primei puteri mondiale in singurul sau discurs de politica externa in aprilie.

Secretarul de stat John Kerry a promis o tranzitie lina cu viitoarea administratie. „Trebuie sa-i ajutam cat mai mult posibil”, dar „fara a pierde din problemele majore cu care ne confruntam”, a adaugat el.

Expertii stabilesc o legatura intre Donald Trump, total novice in politica, si curentul izolationist, unul dintre cele doua cicluri ale politicii externe a Americii incepand din secolul al XIX-lea. Hillary Clinton ar fi fost in schimb o presedinta mai interventionista pe scena internationala.

Sub presedintia Trump, „Statele Unite ar putea iesi din rolul lor de lider al ordinii internationale” occidentale, si-a exprimat temerea inainte de alegeri cercetatorul Thomas Wright de la Brookings. Daca aceasta „ordine se prabuseste, nimeni nu stie unde vom ajunge si conditiile vor fi probabil atunci reunite pentru un razboi major”, a scris luni pe site centrul sau de cercetare.

Pentru Donald Trump, Statele Unite nu mai pot indeplini rolul de politist al lumii si trebuie sa-si reduca ajutorul international.

In campania electorala de 16 luni, candidatul republican a promis sa sustina contrariul a ceea ce a promovat presedintele Barack Obama: reconcilierea cu Rusia presedintelui Vladimir Putin, trimiterea a zeci de mii de soldati in Siria si Irak pentru a distruge gruparea Stat Islamic (SI), razboi comercial cu China, punerea sub semnul intrebarii a principiilor NATO si acordurilor internationale asupra climatului, comertului liber si programului nuclear iranian.

Donald Trump a laudat in mod repetat calitatile de „conducator” ale lui Vladimir Putin. Putin, care l-a numit de asemenea pe Trump un „om genial si plin de talent”, a fost primul care l-a felicitat miercuri, exprimandu-si „speranta” pentru relatii mai bune ruso-americane, prabusite la cel mai scazut nivel de la Razboiul Rece.

La randul sau, viitorul presedinte al Statelor Unite a considerat de mai multe ori ca ar fi „bine” sa aiba o „relatie foarte buna” cu seful de la Kremlin. Dar fara a oferi niciun detaliu asupra modului in care el ar impaca Washingtonul si Moscova.

Nu se stie daca acest dezghet americano-rus ar prefigura o cooperare in Siria impotriva gruparii SI, in conditiile in care candidatul Trump nu s-a exprimat niciodata in legatura cu acest subiect. Dar el a considerat in octombrie 2015 ca loviturile Rusiei in sprijinul aliatului sau sirian au fost „pozitive”.

Candidatul Trump a variat mult asupra strategiei sale impotriva SI. In septembrie 2015, el era adeptul unei „asteptari”, sugerand ca regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad si jihadistii trebuie lasati sa se omoare intre ei.

Dar in martie, el s-a angajat dintr-o data sa „faca K.O. SI” prin trimiterea a „20.000 pana la 30.000” de soldati americani in Siria si Irak.

De asemenea in campanie, Donald Trump a acuzat de multe ori China de a fi „inamicul” Americii care ii „fura” locurile de munca din tara, de manipulare a monedei americane si a amenintat cu un razboi comercial impotriva celei de-a doua puteri mondiale. In ianuarie, in timpul testului nuclear al Coreii de Nord, el a cerut Beijingului sa faca presiune asupra aliatului sau comunist. In caz contrar, „am face foarte dificile schimburile comerciale cu China”, a avertizat el.

In legatura cu NATO, cel care va fi investit la 20 ianuarie 2017 pentru a intra in Casa Alba a provocat in primavara consternare de cealalta parte a Atlanticului, considerand NATO „invechita” si avertizand ca angajamentul Washingtonului fata de aliatii sai europeni in cazul unei agresiuni ruse depinde de contributiile financiare europene facute Aliantei. El a proferat acelasi tip de amenintari in legatura cu aliantele militare istorice ale Statelor Unite cu Japonia si Coreea de Sud.

Printre altele, pentru candidatul Trump incalzirea climatica nu este decat o „farsa”, iar el a vorbit chiar de „anularea” acordului de la Paris.

Si in numele protectionismului, el a luat la tinta acordul de liber schimb intre SUA, Mexic si Canada (NAFTA, 1994) si parteneriatul transpacific (TPP, 2015) intre Washington si 11 tari din Asia-Pacific.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: