Problema cheie a contraofensivei ucrainene: campurile de mine si penuria de mijloace de deminare. Tancurile grele de lupta nu reusesc sa strapunga singure liniile rusesti

externe

Leopard 2 A5, tanc

Contraofensiva trupelor ucrainene avanseaza incet prin teritorii dens minate si fortificatii construite de ocupanti. Aceasta a devenit problema-cheie cu care se confrunta Ucraina, relateaza Washington Post.

Potrivit publicatiei, campurile minate din sudul Ucrainei se intind pe o distanta de 5-16 km. Rusii au minat teritoriile din fata pozitiilor lor cheie, folosind mine antitanc si antipersonal. Aceste structuri defensive incetinesc ofensiva ucraineana.

Intr-un comentariu pentru ziar, aparatorii ucraineni au remarcat ca Fortele de Aparare si-au schimbat strategia. In loc sa patrunda cu vehiculele blindate puse la dispozitie de aliati, trupele avanseaza pe jos.

Campurile minate au dezvaluit vulnerabilitatea vehiculelor blindate, in special a vehiculelor de lupta americane Bradley si a tancurilor germane Leopard, considerate de oficiali ca fiind esentiale pentru Ucraina intr-o contraofensiva.

„Aceste vehicule au primit recenzii favorabile din partea soldatilor – chiar si dupa ce au sarit in aer, dupa ce au trecut peste mine, majoritatea celor care se aflau in ele supravietuiesc doar cu rani minore -, dar nu au fost capabile sa strapunga singure apararea rusa”, se arata in articol.

In plus, publicatia noteaza ca Ucraina a primit de la partenerii sai mai putin de 15% din echipamentul de deminare promis, iar unele dintre aceste echipamente au ajuns abia saptamana trecuta.

Intr-un interviu acordat WP, comandantul-sef al fortelor armate ucrainene, Valeri Zalujni, a declarat ca Ucraina foloseste sistemele M58 Mine Clearing Line Charge (MICLIC) furnizate de Statele Unite. Cu toate acestea, spune el, „acestea sunt insuficiente”.

Surse din Armata ucraineana au declarat ca exista foarte putine sisteme de deminare si ca acestea devin principala tinta a ocupantilor. Prin urmare, genistii trebuie sa curete manual teritoriile.

„In timp ce rusii monitorizeaza echipamentele de deminare cu drone si lanseaza lovituri de artilerie si rachete asupra acestora, ucrainenii incearca acum sa pastreze cantitatea mica de echipamente pe care o au facand munca manual.

Unitatile de genisti, care uneori sunt formate din doar patru persoane, „asteapta adesea pana la lasarea intunericului pentru a incepe munca, deoarece sunt prea vizibile in timpul zilei, iar noaptea – prin intermediul dispozitivelor de vedere pe timp de noapte”, explica publicatia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: