Procurorul general, reactie dura dupa decizia murdara a CCR:„Mai suntem independenti?”

news

Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat ca Ministerul Public asteapta la randul sau publicarea motivarii deciziei Curtii Constitutionale de miercuri pentu a vedea „daca mai exista sau nu o independenta a procurorilor”.

„Si noi suntem intrigati de aceasta situatie”, a declarat Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, facand referire la recentul comunicat public al DNA cu privire la decizia Curtii Constitutionale cu privire la conflictul de natura constitutionala dintre Ministerul Justitiei si presedintele tarii. „Asteptam si noi cu foarte mult interes motivatia Curtii Constitutionale a Romaniei. Stim de ani de zile ca exista o independeta a magistratilor procurori si suntem preocupati sa stim daca acest principiu al independentei magistratilor procurorilor va mai exista sau Constitutia va fi interpretata in sensul ca nu mai exista aceasta independenta”, a precizat Augustin Lazar, citat de Mediafax.

In plus acesta a refuzat sa comenteze o eventuala demisie a procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, afirmand ca „nu va comenta ceea ce spun politicienii”. Joi, procurorii din cadrul D.N.A. si-au exprimat public ingrijorarea fata de consecintele deciziei de ieri a Curtii Constitutionale. „Este momentul sa tragem un semnal de alarma si sa ne exprimam ingrijorarea fata de potentiala afectare a statutului de independenta a procurorilor, care reprezinta o premisa esentiala a luptei impotriva coruptiei. Fara garantiile legale existente in prezent, lupta impotriva coruptiei nu ar fi fost posibila, iar pierderea acestor garantii risca sa afecteze grav investigatiile desfasurate de procurorii anticoruptie”, se arata in comunicatul emis de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

Miercuri, procurorul-sef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a afirmat, referindu-se la decizia CCR, ca judecatorii Curtii au plasat de fapt parchetele sub exercitiul potential discretionar al ministrului Justitiei. „Prin decizia de astazi, CCR a plasat de fapt parchetele nu sub autoritatea, ci sub exercitiul potential discretionar al ministrului Justitiei, care este om politic sau, dupa caz, sustinut politic. Garantul constitutional al independentei justitiei, CSM-ul, a fost redus la un rol steril, invitat sa faca figuratie. Avizul – consultativ – al CSM este inutil, daca la capatul lantului decizional se afla doar obligatia presedintelui de a respecta decizia ministrului”, a transmis procurorul-sef DIICOT.

Daniel Horodniceanu a mai precizat ca nu pune in discutie caracterul obligatoriu al deciziei, facand referire doar la efectele acesteia. „Este o aberatie logica, daca vrem o justitie independenta. In aceasta consacrare a interpretarii legii, linia de demarcatie intre puterile statului este stearsa in detrimentul independentei unei parti din autoritatea judecatoreasca, magistratul procuror”, a mai transmis procurorul-sef DIICOT. Si Augustin Lazar a afirmat joi ca decizia Curtii Constitutionala „va deveni general obligatorie dupa ce va fi publicata in Monitorul oficial”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: