Profesor la ASE: „De fapt, pensia scade, nu creste, pentru ca punctul de pensie are o dinamica sub rata inflatiei cu mult”

politica

Cristian Paun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucuresti, dezminte anunturile triumfaliste ale ministrului Muncii, Marius Budai, scotand in evidenta faptul ca pensiile au crescut in realitate doar pentru pensionarii speciali, insa pentru majoritatea pensionarilor acestea au scazut din cauza inflatiei.

„Punctul de pensie a crescut doar cu 12,5%, inflatia este mai mare cam cu 5% pe medie, mai mare cu vreo 10% la pensionari. De fapt, pensia scade, nu creste, pentru ca punctul de pensie are o dinamica sub rata inflatiei cu mult. Adica, guvernul pune criza inflatiei in carca pensionarilor. Mai ales a celor cu pensie medie (usor peste 1 punct de pensie) care au avut salariu in jurul salariului mediu in viata lor activa”, a subliniat Paun intr-o postare pe Facebook.

Postarea integrala:

„Comunicarea in spatiul public a politicienilor din Romania este adesea subiect de zambete. Amare, dar zambete.

Ieri seara, intr-o emisiune pe Prima News, m-am confruntat cu politicieni din coalitia de guvernare pe subiectul pensiilor. Au venit cu clasicul mesaj: pensiile au crescut cu 12,5% dar cresterea pentru pensiile mai mici este si de 40%. Da bine al naibii mesajul, doar daca nu esti pensionar care sa te numeri de pitule pentru medicamente, in ciuda aceste cresteri fenomenale ”de 40%”. Linisteste poporul avid de stiri pozitive instant! Bunicii sunt bine, parintii sunt bine, Tatucul le-a marit bunastarea ”cu 40%”, sa ne vedem de ale noastre!

In realitate, pensia normala nu a crescut decat cu 12,5% si… atat. Au crescut veniturile celor cu pensie sociala, o ”pensie speciala” pentru ca nu bifeaza contributivitatea, am dat mai demult criteriile pentru ca o pensie sa fie considerata speciala. De fapt, pensia sociala nu ar trebui numita ”pensie” ci ajutor social. Dar ii zicem pensie ca sa nu ”discriminam”, inteleg si asta. Dar nu e pensie.

Acum, sa revenim. Cresterea pensiilor se face doar prin cresterea punctului de pensie. Faptul ca guvernul mai adauga temporar si mai des/consistent niste sume pensiilor mici este pentru ca vin alegerile si votantii trebuie sa stie cui i-au intins mana. In plus, aceste sume nu vor ramane acolo si in anii care urmeaza sau, cel putin, nu exista nicio garantie ca vor ramane acolo. Mai mult, ajutorul pentru energie / caldura este foarte birocratic si trebuie insotit de tot felul de dovezi ca ai avut acele cheltuieli in realitate. Daca nu le-ai avut, ajutorul ce ti se va da va fi doar statistica pura. Ajutorul in alimente este important. Pentru unii! Nu pentru toti, de exemplu pentru cei care au alimente (faina, zahar, malai si chiar ulei), caci stau in mediul rural si isi produc singuri alimentele. Cam ca programul ala din scoli cu ”marul si biscuitele”. Pentru multi pensionari poate era mai important sa aiba medicamente, nu faina. Sau un voucher pentru un stomatolog. Dar statul le da faina si pune asta la pensia lor. Tot statistic, desigur. Nici nu vreau sa ma gandesc de la cine cumpara statul faina pentru pachetul catre pensionari.

Punctul de pensie a crescut doar cu 12,5%, inflatia este mai mare cam cu 5% pe medie, mai mare cu vreo 10% la pensionari. De fapt, pensia scade, nu creste, pentru ca punctul de pensie are o dinamica sub rata inflatiei cu mult. Adica, guvernul pune criza inflatiei in carca pensionarilor. Mai ales a celor cu pensie medie (usor peste 1 punct de pensie) care au avut salariu in jurul salariului mediu in viata lor activa. Ei nu sunt cazuri sociale. Lor nu o sa le ”creasca” pensia ”decat” cu 12,5%, neavand acces la ajutoarele distribuite de Tatuc. Ei, cei mai numerosi, platesc factura inflatiei! Cei cu pensii mari si speciale au si ei castigul lor din asta, 12,5% fiind un procent mic si sub inflatie dar care aplicat sumelor mari duce la valori consistente. Lunare!

Guvernarea asta cu ochii pe imaginea publica de la televizor naste monstrii! Duce la fracturarea creierelor pe termen lung”.

Ministrul Muncii, Marius Budai, a sustinut, luni seara, ca prin actuala crestere a pensiilor a fost depasit „acel ultravehiculat 40%.”

„12,5 % este o crestere a valorii punctului de pensie care de la 1.586 de lei la valoarea de 1.785 de lei. Depasim, cu aceasta crestere acel ultravehiculat 40%.

Sunt masuri care vor intra etapizat. Asta este deja in vigoare, chiar din data de 19 decembrie aceste cupoane de pensie aferente lunii ianuarie au fost tiparite deja cu noul cuantum al punctului de pensie si cu noul cuantum al pensiei.

Pentru cei cu valoarea veniturilor pana in 3.000 de lei pe categorii de venituri, au inscrisa pe cupon si suma masurii de sprijin, masura decisa de coalitia politica care sustine Guvernul si odata cu plata pensiei, fie ca incaseaza in cont bancar, prin card, sau cu postasul acasa, odata cu pensia.

Cei care se incadreaza in pragul de valori mentionat vor primi si sumele de bani aferente primei transe semestriale din masurile de sprijin. Deja se platesc. S-a inceput plata din 4 ianuarie.

Cand se primeste cardul, prima data el nu este alimentat, se alimenteaza in luna in care se deruleaza masura.

De exemplu, anul trecut cu ultima masura, ultimii bani au fost virati catre cetatenii care aveau venituri pana la 1.500 de lei in luna decembrie. Atunci am discutat foarte mult, am discutat si in coalitie, am discutat si cu domnul ministru Bolos si am decalat prin discutii cu Comisia Europeana plata care se desfasura la sfarsit de luna catre 19- 20 ale lunii pentru a fi de folos acelor cetateni acei bani inainte de sarbatori.

Aici vine noutatea, avem 3 praguri de venituri. Pentru cetateni cu venituri pana la 1.500 de lei, pentru cetateni cu venituri intre 1501- 2000 de lei noutatea in acest an a venit ca s-a decis in coalitie si am la concluzia ca spre deosebire de anul 2020 sa venim in plus cu inca o masura si sa urcam pragul de venit pana la care se aloca masura de sprijin pana la 3.000 de lei, este prima majorare.

Este o masura a nevoii si este o masura chiar a saraciei putem spune, dar poate asa intelegem de ce PSD si Budai, la un moment dat, strigau ca pensiile in Romania sunt foarte mici si nu intelegem de ce pensiile in Romania trebuie sa ramana mici pana in 2070 cu acel procent nedrept din PNRR fata de cetatenii romani.

Procentul din PNRR este discutabil. Ramanem in discutia politica. Avem anumite concluzii, le pastram pentru final, lucrurile se indreapta pe o directie buna”, a declarat Marius Budai la Antena 3.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: