analize

Profesorul Naumescu: „Avem in anul III studenti care nu stiu diferenta dintre Parlament si Guvern. 25-30% dintre studenti sunt slabi si foarte slabi, care vin cu goluri enorme din liceu”

Profesorul universitar Valentin Naumescu, expert de politica externa si relatii internationale din Romania, a comentat acid intr-un interviu pentru aktual24.ro ascensiunea curentelor ultranationaliste si nolstalgice fata de trecutul comunist, punand acest fenomen pe seama degradarii avansate a procesului educational.

Profesorul Naumescu preda la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, dar si la mai multe institutii din strainatate (ultimul curs l-a tinut la Universitatea Regensburg), a fost secretar de stat in Ministerul de Externe, are la activ mai multe carti de specialitate scrise ori coordonate – unele dintre ele, de exceptie – si este presedintele Asociatiei Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE).

„Este un razboi cultural, ideologic, care se poarta intens pe retelele sociale… Oamenii nu il percep ca pe un razboi cultural, este vorba, pur si simplu, despre o deteriorare educationala importanta. Trebuie sa ne uitam la indicii educationali. Sunt foarte multi oameni care nu mai citesc. Si care nu stiu nimic. Nu stiu istorie, nu stiu nimic despre institutii, despre ce s-a intamplat. Sunt oameni cu o memorie foarte scurta, memorie de peste. De ieri pe azi, de azi pe maine. Si care se raporteaza la niste postari pe retelele sociale, deci cu un nivel foarte-foarte jos educational, informational, intelectual. O masa de manevra uriasa. Memoria scurta, spuneam. Sunt oameni care incep sa aiba reprezentari total distorsionate asupra trecutului comunist al Romaniei, sa-si inchipuie ca eram suverani. Stiti ca circula tot felul de imagini tragi-comice din perioada in care nu eram sclavii Europei…

(…) Este atat de deprimant… Este sinistra ascensiunea acestui curent. Sa puna mana pe carte! Sa vada! Sa intrebe oameni care au trait acele vremuri. Sa se informeze, dar nu de pe Facebook, nu de pe retelele sociale! Nu de la lideri politici care… Ma rog… Au facut universitati particulare de doi bani, n-au citit nimic, n-au produs o cat de mica scriere stiintifica, o publicatie. Deci, nivelul a scazut foarte mult. Din pacate, declinul educational a venit pe fondul acestui confort material, care este mediocru. Aceasta bunastare mediocra in care s-a scufundat societatea romaneasca pe ideea ca, gata, avem toate garantiile, din acest moment nu se mai intampla nimic. Ca e normal sa calatorim liberi oriunde in Europa, sa ne cumparam lucrurile din malluri, sa avem masini de nu stiu care, telefoane de ultimul tip… Toata aceasta relaxare materiala, tehnologica este, bineinteles, buna. Inseamna modernizare, progres, inseamna ca ne bucuram de facilitatile Uniunii Europene, ale garantiilor de securitate ale NATO. Dar, din pacate, a fost insotita si de o relaxare educationala, informationala, culturala. Suntem la pamant, din punctul acesta de vedere!”, a declarat Naumescu.

El a adaugat ca se confrunta personal cu astel de situatii, in calitate de profesor.

„Generatiile de studenti care ne intra in universitati in ultimii ani sunt foarte eterogene. Aceasta eterogenitate am observat-o. Eu sunt de 27 de ani la catedra. Generatiile de inceput, din anii 90, erau ceva mai omogene, cu un nivel mai ridicat. Cu o medie mai ridicata. Ce observ acum e ca distanta dintre cei mai buni studenti si cei mai slabi, nivelul de pregatire, a crescut enorm. Enorm! Sunt tot felul de motive.

Sunt, sa zic, 25-30% studenti slabi si foarte slabi, care vin cu goluri enorme din liceu. Noi incercam, sigur, noi predam cursuri de specialitate. Dau exemplul meu, predau curs de politica externa si diplomatie in anul III, dar sa constati la jumatatea semestrului ca sunt studenti care… In fine, nu cunosc lucruri de baza, care e diferenta dintre Parlament si Guvern sau intre Consiliul European si Consiliul Europei… Sau alte lucruri de genul acesta, cum ar fi de ce e important sa avem pluralism politic intr-o societate. Nu mai stau sa pornesc de la lucrurile astea! Noi, ca profesori, consideram ca sunt lucruri stiute, asumate, da? Sau ca era rau pe vremea lui Ceausescu. Nu mai stam sa explicam la curs de ce era rau…

(…) Da. In anul III! Sa explicam de ce nu era bine atunci. Ei bine, vin din urma cu hiatusuri educationale enorme. Apoi, sigur, o treime sunt studenti mediocri, cu care se poate lucra, se poate imbunatati. Si o treime, sa zic, in cel mai bun caz, sunt studentii buni si foarte buni unde sa stiti ca sunt si minti stralucite, oameni cu mare potential intelectual. Aici se naste intrebarea daca aceasta tara si aceasta societate vor reusi sa-i pastreze pe acesti studenti de care spun, care sunt foarte-foarte buni si au potential european, international. Sa vedem daca ei vor profesa in Romania sau in alte societati. Asta ramane o provocare pentru viitor”, a subliniat Naumescu.

El a adaugat ca „Romania are nevoie de o politica a resursei umane pe termen lung foarte solida, inteligenta, bine asezata”.

„Eu sunt profesor de relatii internationale, nu sunt specialist in politica resurselor umane, dar va dau dreptate din plin. Confirm. Romania are nevoie de o politica a resursei umane pe termen lung foarte solida, inteligenta, bine asezata. Si cand spun pe termen lung, la nivel generational! Ea trebuie gandita pe 20 de ani. Pentru ca se vorbeste de multe crize posibile. Eu zic ca una din marile provocari ale viitorului va fi criza resursei umane de calitate, pe care nimeni n-o abordeaza la nivelul statului. Avem un minister al Familiei absolut caraghios, care nu face absolut nimic, incearca sa faca niste lucruri de imagine care sa aduca un procent-doua… Nu asta inseamna! O politica a resursei umane de calitate pe viitor inseamna o proiectie pe mai multe planuri! Inseamna sa incerci sa-i tii pe cei foarte buni, care cresc in institutiile de invatamant romanesti, inseamna sa incerci sa aduci din resursa romaneasca deja formata, consacrata, cu anumite rezultate, care exista deja in Occident. Si aici e un alt capitol politic care trebuie gandit. Dar aici, sigur, pe aceia trebuie sa-i aduci cu o oferta suficient de motivanta”, a mai spus Naumescu.

Cititi interviul integral aici.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

7 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

7 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

7 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

7 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

7 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

7 ore ago