Proiectul Legii pensiilor. Ministrul muncii promite o crestere medie a pensiilor de 40%, din 1 septembrie 2024

news

pensii, Simona Bucura Oprescu, PSD, stagiu de cotizare, nemunca

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, le-a prezentat, luni, deputatilor din comisiile pentru munca noul proiect al Legii pensiilor, precizand ca, potrivit calendarului asumat, acesta ar urma sa fie aprobat in Guvern pe data de 9 noiembrie, iar pana la 20 noiembrie de catre Parlament.

„Proiectul legii pensiilor este in transparenta pana pe data de 9 noiembrie. Ambitia noastra este ca pe 9 noiembrie sa fie adoptat in Guvern, dupa care sa venim in fata dumneavoastra pentru ca impreuna sa avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel incat pana pe data de 20 noiembrie sa finalizam calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importanta pentru romani”, a declarat ministrul Muncii.

Aceasta a facut referire si la impactul bugetar: „Cu privire la impact, pentru aplicarea incepand cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopa bugetara de 13,84 miliarde lei, adica 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie pana in decembrie”, a explicat Bucura-Oprescu.

 Majorari, din 1 ianuarie si 1 septembrie 2024

Ministrul a precizat ca legea va fi aplicata de la 1 ianuarie 2024, mentionand ca la aceasta data punctul de pensie va fi de 2.032 de lei.

„Pentru acordarea majorarii de 13,8% – de la 1 ianuarie 2023 – care respecta si actualele conditii ale legii pe formula elvetiana, cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportam aceasta fiind negativa, ceea ce inseamna ca ramanem cu 13,8% majorarea punctului de pensie. Asta inseamna ca, daca acum avem un punct de pensie de 1.785, vom avea un punct de pensie de 2.032 de la 1 ianuarie”, a explicat Bucura-Oprescu.

Procedura recalcularii si majorarii pensiilor, de la 1 septembrie 2024

„Cu privire la de ce aplicam de la 1 septembrie – este foarte simplu. Ne aflam intr-o etapa avansata de digitizare a dosarelor de pensii, peste 4 milioane de dosare sunt deja digitizate, dupa adoptarea legii de catre Parlament avem nevoie de o perioada in care sa fie elaborate si aprobate normele de aplicare a legii. Dupa normele de aplicare avem nevoie de o perioada atat de achizitie, de procedura, cat si de software a sistemului care sa permita aplicarea noii legi. Dupa care avem nevoie de o perioada in care colegii de la casele teritoriale de pensii sa aplice efectiv noua lege si, pe baza datelor din sistem, sa recalculeze toate pensiile romanilor, sa le transmita acestora deciziile, dupa care de la 1 septembrie fiecare roman sa isi primeasca noul cupon de pensie”, a mai spus ministrul.

Pentru 1.200.000 de romani vor creste indemnizatiile minime sociale

Simona Bucura-Oprescu a precizat ca proiectul cuprinde pensia si indemnizatia minima sociala, adaugand ca actul normativ incurajeaza contributivitatea si munca.

„Pentru cresterea pensiilor, plecand de la formula cu care noi venim si anume faptul ca avem un algoritm cu care incurajam doua elemente: unu – contributivitatea; doi – munca. Incurajam munca prin acele puncte de stabilitate pe care le oferim pentru o perioada de peste 25 de ani in care muncesti. Cu alte cuvinte, daca ai o perioada contributiva de 25 de ani, pentru perioada de la 25 la 30 de ani vei obtine 0,5 puncte pe an in plus, de la perioada 31 la 35 de ani – 0,75 si de la perioada peste 35 de ani vei obtine un punct in plus pe an. Cu alte cuvinte, prin asta indeplinim ceea ce ni se cere in jalonul 214 aferent reformei sistemului public de pensii, in sensul ca incurajam munca si adecvarea pensiilor mici”, a explicat ministrul.

Ea a mai spus, potrivit Agerpres, ca, datorita acestui formule, cei 1.200.000 de romani care primesc indemnizatie minima sociala vor avea situatia favorabila in care vor avea, dupa aplicarea formulei, cu 87,4% mai mult, adica 1.960 de lei, fata de 1.825 de lei, daca au muncit 35 de ani pe salariu minim pe economie.

„Cu alte cuvinte, aceasta formula care incurajeaza munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici si va duce la cresterea pensiilor, pe calculele noastre, in medie cu 40%. Poate vor fi pensii care vor creste cu 1%, poate vor fi pensii care vor creste cu 80%, cum am spus, dar calculele noastre arata ca vom avea o crestere medie a pensiilor de 40%„, a precizat ministrul Muncii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: