Categories: analize

Propaganda lui PUTIN tribalizeaza Rusia: Europa se PRABUSESTE

Propaganda rusa speculeaza inteligent problema Europei cu refugiatii. In Rusia se poarta o adevarata campanie de informare in masa, care vrea sa arata ca, din cauza afluxului de refugiati, Europa este pe cale de disparitie, scrie Igor Eidman intr-un articol pentru Deutsche Welle.

Nu demult am stat de vorba cu un vechi prieten de la Moscova. S-a dovedit ca, intre timp, si el s-a transformat in reprezentantul tipic putinist al „majoritatii moraliste”: un nationalist drept si xenofob, care uraste Vestul denaturat.

A inceput sa ma intrebe despre viata in Germania si prin ce se deosebeste aceasta de cea moscovita. I-am dat primul exemplu care mi-a venit in minte. „In Germania, nu m-a oprit niciodata politia pentru verificarea documentelor”, i-am spus eu.

„Sa stii ca nici la Moscova nu sunt opriti decat cei care provin din Caucaz si Asia Mijlocie”, a intors-o el. „Atunci si eu sunt dintre acestia”, i-am raspuns din solidaritate.

Asemenea acestui cunoscut, multi rusi s-au obisnuit demult cu dictatura, cu structurile sale politienesti si de forta, pentru ca sunt convinsi ca acest sistem ii apara de inamici externi si interni, adica ii apara de periculosii „ceilalti”.

Acesti „ceilalti” difera de la situatie la situatie, dar, in principal, este vorba despre reprezentantii minoritatilor sexuale, precum si de reprezentantii unor anumite tari.

In Rusia se poarta o campanie puternica care vrea sa arata ca, drept rezultat al venirii refugiatilor musulmani in Europa, aceasta sta sa se prabuseasca. Este evident ca problema refugiatilor este reala, aceasta devenind mai acerba dupa evenimentele din Koln. Insa aceasta problema este interesanta pentru mass-media rusa de stat si nu numai ca argument in propaganda proguvernamentala, scrie Eidman

Mesajul principal al televiziunilor rusesti suna cam asa: „Democratiile europene nu sunt in stare sa isi apere populatia in fata refugiatilor ostili, in timp ce al nostru regim autoritar si darz poate. De aceea, trebuie sa-i multumim si sa-l sustinem cu toate fortele”.

Aceasta propaganda este foarte eficienta si sustinuta masiv de rusi. Nu intamplator, problema refugiatilor a devenit principala tema europeana a presei pro Putin. Unele dintre publicatii sustin extremistii germani de dreapta care se impotrivesc „tolerantei naive a doamnei Merkel”. Extremistii germani de dreapta le intorc gestul, idolatrizandu-l pe Putin ca un ideal al presedintelui conservator.

La Koln nu merita, dar la Groznai se poate?

Extremistii de dreapta se cred luptatori impotriva islamului. In realitate, insa, si ei sunt parte a unui proiect care urmareste intoarcerea la starea tribala si la un arhaism religios. Acest proiect este deja realizat in Rusia, in doua variante: national conservator (Putin) si islamist (Ramzan Kadarov, presedintele Ceceniei).

Cu mult inainte de incidentele sexuale de la Koln, in Groznai (capitala Ceceniei) s-a ajuns la atacuri in masa asupra femeilor care circulau pe strada fara a avea capul acoperit. Tineri barbati trageau de ele, radeau de acestea si le impingeau. Alti islamisti de-ai lui Kadarov se plimba pe strazile orasului, in masini de teren cu geamuri fumurii, si trag in femeii cu bile de paintball. In acest caz, insa, mass-media rusa nu vede niciun fel de agresiune. Pentru ca se intampla in casa lui Kadarov, si nu in Koln.

Noile forte reactionare, incluzand aici establishmentul putinian, extremistii europeni de dreapta si islamistii, vor acelasi lucru: sa intoarca Europa la un arhaism clerical, la o izolare tribala, la o morala sexuala represiva si autoritara. „Vor reusi oare?”, se inteaba autorul in final.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Anghel Liviu

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

11 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

12 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

12 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

12 ore ago