Protest al rusilor din Germania: „Cum vom supravietui iarna aceasta?”. Scholz promite: „Germania nu va ceda in sprijinul ei fata de Ucraina”

externe

Cancelarul german Olaf Scholz i-a promis premierului ucrainean Denis Smigal, cu care s-a intalnit duminica la Berlin, ca Germania ”nu va ceda in sprijinul ei fata de Ucraina” pe plan militar, politic, financiar si umanitar, in timp ce in orasul Koln circa doua mii de membri ai diasporei ruse au manifestat cerand Germaniei sa nu mai sustina Ucraina in razboiul cu Rusia si sa renunte la sanctiunile impotriva Moscovei, relateaza agentiile EFE si Reuters, citate Agerpres.

Scholz a mai semnalat ca, in pofida razboiului aflat in desfasurare, este important ”sa se planifice inca de acum reconstructia” si ”sa fim pregatiti pentru aceasta sarcina pe termen lung”, potrivit unui comunicat emis de executivul german dupa intalnirea celor doi sefi de guvern.

Cancelarul german a amintit in acest sens ca tara sa va organiza, ca presedinta in exercitiu a G7, impreuna cu presedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, o conferinta la nivel de experti pe 25 octombrie la Berlin, ”pentru a dezbate orientarea si arhitectura necesare reconstructiei” Ucrainei dupa ce agresiunea militara rusa va fi incetat.

Cat despre statutul de tara candidata la UE primit de Ucraina, Scholz a reafirmat ca aceasta tara trebuie sa implementeze reforme privind statul de drept si sistemul judiciar, reforme importante pentru a putea atrage investitii in vederea reconstructiei tarii.

La randul sau, premierul ucrainean a multumit Germaniei pentru ajutorul constand in bani si armament, dar i-a cerut acesteia sa-si asume un ”leadership” sporit la nivelul UE pentru a impulsiona reconstructia Ucrainei, care spera sa primeasca saptamana aceasta din partea Uniunii Europene un ajutor financiar de cinci miliarde de euro, destinat sustinerii economiei si armatei ucrainene.

Tot duminica, circa doua mii de membri ai diasporei ruse din Germania au participat in orasul Koln la un mars inedit, la care au cerut Germaniei sa inceteze sprijinirea Ucrainei si sa renunte la sanctiunile impuse Rusiei.

Marsul a fost intampinat de cateva zeci de contra-manifestanti, care s-au adunat in apropierea catedralei din Koln pentru a-si exprima sustinerea fata de Ucraina.

Multi dintre protestatarii prorusi purtau drapele rusesti sau pancarte cu NATO taiat cu o linie rosie. ”Germania este in haos”, spunea Elena Kolbasnikova, organizatoarea marsului, care a repetat ideea presedintelui rus Vladimir Putin ca invazia rusa ar fi menita sa protejeze populatia rusofona din estul Ucrainei.

”Cum vom supravietui iarna aceasta?”, a intrebat organizatoarea acelui mars, referindu-se la criza energetica.

Desi este puternic dependenta de sursele de energie rusesti, Germania ”va putea face fata acestei ierni”, a asigurat duminica mai devreme Olaf Scholz, dupa ce compania rusa Gazprom a anuntat vineri suspendarea completa a livrarilor de gaze prin gazoductul Nord Stream.

Mai mult despre: ,

Comentarii: