externe

Protest in Cisiordania: Palestinienii au aruncat cu pietre in masinile diplomatilor UE

Un grup de studenti palestinieni a intrerupt, marti, o intalnire a diplomatilor Uniunii Europene in Cisiordania si a atacat cu pietre cateva masini, spargand geamul din spate al unuia dintre vehicule, pentru a protesta impotriva razboiului din Gaza, potrivit unor martori citati de Reuters.

Diplomatii UE din teritoriile palestiniene ocupate de Israel aveau o intalnire la Muzeul Palestinian, care celebreaza istoria si cultura palestiniene, in Birzeit, langa Ramallah, cand a avut loc incidentul.

Un diplomat prezent a declarat pentru Reuters ca se aflau intr-o intalnire cand o multime s-a strans afara, cerandu-le sa plece si, dupa ce incercarile de dialog au esuat, diplomatii au plecat. Experienta a fost neplacuta, dar nu a existat nicio amenintare serioasa pentru niciunul dintre diplomati, a spus el.

Videoclipurile de pe retelele de socializare au aratat mai tarziu multimea care inconjoara o masina si sparge un geam aruncand cu pietre.

Amr Kayed, student la Universitatea Birzeit, a declarat ca i-au fortat pe diplomatii UE sa plece pentru a trimite un mesaj ca „oricine este complice la genocid si la ofensiva in Gaza” nu este binevenit.

Oliver Owcza, reprezentantul Germaniei pe teritoriile palestiniene, a spus ca regreta ca intalnirea a fost intrerupta. „Cu toate acestea, ramanem angajati sa lucram in mod constructiv cu partenerii nostri palestinieni! Protestul pasnic si dialogul isi au intotdeauna locul lor”, a spus el pe X.

Inainte de incident, studentii palestinieni au postat un mesaj pe Facebook in care chemau la un protest impotriva prezentei reprezentantului Germaniei, din cauza sprijinului oferit de tara sa pentru Israel in timpul razboiului cu Gaza.

Germania a fost unul dintre cei mai fideli aliati ai Israelului de la atacurile din 7 octombrie ale militantilor Hamas. A fost, de asemenea, unul dintre cei mai importanti exportatori de arme in Israel, in 2023 trimitand echipamente si arme in valoare de 326,5 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului German al Economiei.

De atunci, violentele din Cisiordania, care erau deja in crestere inainte de razboi, au crescut, cu raiduri israeliene intensificate si atacuri stradale palestiniene. Inregistrarile Ministerului Palestinian al Sanatatii arata ca fortele sau colonistii israelieni au ucis cel putin 460 de palestinieni incepand cu 7 octombrie.

Israelul a capturat Cisiordania in razboiul din Orientul Mijlociu din 1967 si zona s-a aflat sub ocupatie militara de atunci, in timp ce coloniile israeliene s-au extins treptat. Palestinienii iau in considerare Cisiordania ca parte a unui viitor stat independent, care sa includa Gaza si Ierusalimul de Est.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Judecatoarea lui Vlad Pascu a fost recuzata, procesul se reia de la zero. Judecatoarea s-a transferat la Constanta

Judecatoarea Ioana Ancuta Popoviciu, cea care gestiona dosarul accidentului de la 2 Mai, de care…

11 minute ago

Lege in sprijinul procurorilor care vor sa-i bage la puscarie pe cei care ard ilegal deseuri. Buzoianu (USR): „Cei care astazi fac bani otravindu-ne pe noi, sa fie sanctionati”

Senatul a adoptat, marti, initiativa legislativa a deputatei USR Diana Buzoianu care adauga si calitatea…

43 de minute ago

Auzit-ati de-un Vilcean care musca din dusman?

Pentru ca se plictisesc teribil prin Parlament, tot scotand bilute din nas sau accesand de…

5 ore ago

Ciolacu anunta din Turcia ca Romania va produce si mai mult armament turcesc: „Domeniu de interes major pentru Romania”

Romania isi doreste o cooperare mai stransa cu Turcia in doua domenii pe care le…

57 de minute ago