externe

Protest in Uzbekistan. Dictatorul s-a speriat si renunta la planurile sale, insa introduce stare de urgenta timp de o luna

Uzbekistanul a declarat sambata starea de urgenta timp de o luna in republica autonoma Karakalpakstan, zguduita de o rara demonstratie antiguvernamentala care l-a determinat pe presedintele Savkat Mirzoiev sa renunte la o propunere de amendament constitutional, transmite AFP, citata de Agerpres.

Intr-un comunicat, serviciul de presa al presedintiei uzbece a explicat ca starea de urgenta are ca scop „asigurarea securitatii cetatenilor” si „revenirea la statul de drept” in acest teritoriu sarac din nord-vestul tarii.

Starea de urgenta a intrat in vigoare duminica la miezul noptii, ora locala, si va dura pana pe 2 august.

Cu cateva ore mai devreme, presedintele Savkat Mirzoiev, care s-a deplasat la fata locului, a anuntat ca renunta la un proiect de amendament constitutional care ar fi redus autonomia Karakalpakstanului.

Mii de persoane au manifestat vineri impotriva acestui proiect pe strazile orasului Nukus, capitala acestei regiuni desertice. Acest protest a reprezentat cea mai mare provocare de pana acum pentru regimul presedintelui Mirzoiev, in functie din 2016.

Reforma prevedea in special ca aceasta republica de doua milioane de persoane, una dintre cele mai sarace regiuni ale tarii, sa isi piarda oficial statutul „suveran” si dreptul de a organiza un referendum privind autodeterminarea.

Demonstratiile spontane sunt atat foarte rare, cat si ilegale in Uzbekistan, o tara autoritara, cea mai populata dintre fostele republici sovietice din Asia Centrala, cu aproximativ 35 de milioane de locuitori.

Sambata, autoritatile uzbece au anuntat ca au facut o serie de arestari dupa aceasta demonstratie antiguvernamentala.

Tot sambata, serviciul de presa al presedintiei a anuntat ca Savkat Mirzoiev s-a intalnit cu parlamentari din Karakalpakstan, iar articolele din Constitutie referitoare la republica vor ramane neschimbate „pe baza… opiniilor exprimate de locuitorii Karakalpakstanului”.

Sosit la putere in 2016 dupa moartea predecesorului sau, Islam Karimov, Mirzioiev a realizat reforme economice si sociale majore. Reales anul trecut, el este acum acuzat ca imprima o noua directie autoritara tarii.

Propunerea de revizuire a Constitutiei prevede, de asemenea, cresterea mandatului prezidential de la cinci la sapte ani.

Deschiderea economica a fost impiedicata de o succesiune de crize, de la pandemia de COVID-19 pana la invadarea Ucrainei de catre Rusia, un partener cheie al Uzbekistanului.

Karakalpakstanul este asociat cu Marea Aral, care a inceput sa sece in anii 1960 si s-a uscat complet in anii 2010, una dintre cele mai grave dezastre ecologice provocate de om pe planeta.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

4 minute ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

O oră ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

2 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

20 de ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

20 de ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

20 de ore ago