Protest urias la Varsovia, 500.000 de oameni: „Nu vrem sa o luam pe calea Ungariei si Turciei” – Video

externe

Sute de mii de oameni au marsaluit duminica in capitala Poloniei in cadrul unui protest antiguvernamental, ei venind din intreaga tara pentru a-si exprima furia fata de guvernanti.  Protestatarii acuza ca guvernul a erodat normele democratice, aparand temeri ca Polonia urmeaza Ungaria si Turcia pe calea autocratiei.

Primarul Varsoviei, Rafal Trzaskowski, care face parte din partidul de opozitie care a condus marsul, a estimat ca au participat 500.000 de persoane. Portalul de stiri Onet a estimat ca au fost cel putin 300.000 la punctul culminant al marsului.

Multimi mari s-au adunat, de asemenea, la Cracovia si in alte orase, aratandu-si frustrarea fata de un guvern pe care il acuza de incalcarea Constitutiei si de erodarea drepturilor fundamentale.

Fostul presedinte Lech Walesa, liderul miscarii Solidaritatea, care a jucat un rol istoric in rasturnarea comunismului in Polonia, a marsaluit alaturi de liderul partidului de opozitie Platforma Civica, fostul prim-ministru polonez Donald Tusk.

Multimea din Varsovia i-a aclamat pe cei doi barbati si a scandat „Democratie!” si „Constitutie!”.

Multimea a marsaluit de la biroul prim-ministrului Mateusz Morawiecki si a trecut pe langa sediul presedintelui Andrzej Duda, terminand la istoricul Castel Regal, unde Tusk a salutat participarea uriasa si s-a angajat sa lupte pentru a castiga alegerile din toamna si pentru a repara ceea ce el a descris ca fiind un rau profund si o divizare provocata natiunii.

„Mergem la aceste alegeri pentru a castiga si pentru a repara nedreptatile. Va promit victoria, sa scapam de rau, si sa obtinem reconcilierea intre polonezi”, a declarat Tusk in fata multimii.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Piotr Mueller, i-a acuzat pe Tusk si Walesa ca „incearca sa rastoarne guvernul”.

Tusk ii invitase pe polonezi sa marsaluiasca alaturi de el de dragul viitorului natiunii – un mesaj care a rezonat pentru Radek Tusinski, 49 de ani, care a sosit impreuna cu sotia si cei doi copii mici, relateaza Associated Press. O pancarta facuta manual pe care scria „Nu pot renunta la libertate” era atasata de caruciorul lor pentru copii.

Tuskinski a declarat ca este ingrijorat de revenirea treptata a unui sistem autoritarist similar cu cel pe care si-l aminteste din copilarie. „Vrem o tara libera pentru copiii nostri”, a spus el.

Sustinatorii marsului au avertizat ca alegerile ar putea fi ultima sansa a natiunii de a opri erodarea democratiei sub conducerea partidului de guvernamant, Lege si Justitie, pe fondul temerilor tot mai mari ca alegerile din toamna ar putea sa nu fie corecte.

Aflat la putere din 2015, Lege si Justitie a gasit o formula populista, combinand cheltuieli sociale mai mari cu politici conservatoare din punct de vedere social si sprijin pentru biserica in aceasta natiune majoritar catolica.

Cu toate acestea, criticii au avertizat de ani de zile ca partidul anuleaza multe dintre realizarile facute de cand Polonia a iesit de sub regimul comunist in 1989.

Guvernul SUA a intervenit in anumite momente cand a considerat ca guvernul erodeaza libertatile mass-media si libertatea academica in domeniul cercetarii Holocaustului.

Analistii indica in principal preluarea pas cu pas de catre partid a puterii judiciare si a mass-mediei. Partidul foloseste mass-media de stat pentru o propaganda dura, pentru a-si denigra adversarii. De asemenea, Lege si Justitie a exploatat animozitatea fata de minoritati, in special fata de persoanele LGBTQ+, a caror lupta pentru drepturi este prezentata de partid ca o amenintare la adresa familiilor si a identitatii nationale. O reprimare a dreptului la avort a declansat proteste in masa.

Criticii se tem ca partidul ar putea, in cele din urma, sa forteze tara sa paraseasca Uniunea Europeana.

Participantii la mars au purtat steaguri ale UE si ale Poloniei, in timp ce unii aveau steaguri curcubeu.

Unii si-au exprimat, de asemenea, furia fata de inflatia de doua cifre. Guvernul polonez da vina pe razboiul Rusiei din Ucraina si pe pandemia COVID-19, dar economistii spun ca politicile sale de cheltuieli au accelerat spirala preturilor.

Barbara Dec, in varsta de 26 de ani, si bunica ei au plecat din orasul lor natal Zielona Gora la ora 4:30 dimineata si au calatorit sapte ore cu un autobuz organizat de Platforma Civica pentru a protesta. Au planuit sa se intoarca acasa imediat dupa evenimentul de la Varsovia.

Dec a tinut o pancarta de carton pe care scria: „Mi-e frica sa am copii in Polonia”.

„Femeile si-au pierdut dreptul de a face avort chiar si atunci cand fatul este bolnav in faza terminala, iar unele femei au murit”, a explicat ea. „Si mi-e teama, de asemenea, ca nu m-as putea descurca din punct de vedere financiar”.

Marsul a avut loc la cea de-a 34-a aniversare a primelor alegeri partial libere din Polonia, un progres democratic in rasturnarea comunismului in intreaga Europa de Est. Protestul a fost vazut ca un test pentru Platforma Civica a lui Tusk, un partid centrist si proeuropean care a ramas in urma Lege si Justitie in sondaje.

Cu toate acestea, adoptarea unei legi controversate luna trecuta pare sa fi mobilizat un sprijin mai mare pentru Tusk. Se asteapta ca Polonia sa organizeze alegeri generale in octombrie, desi data nu a fost inca stabilita.

Legea permite crearea unei comisii care sa investigheze influenta rusa in Polonia. Criticii sustin ca aceasta ar avea puteri neconstitutionale, inclusiv capacitatea de a exclude oficiali din viata publica timp de un deceniu. Acestia se tem ca va fi folosita de partidul de guvernamant pentru a-l elimina pe Tusk si pe alti opozanti din viata publica, supranumind-o „Lex Tusk”.

Pe fondul revoltei din Polonia si a criticilor din partea SUA si a UE, presedintele Andrzej Duda, care a semnat legea la 29 mai, a propus vineri amendamente la aceasta. Intre timp, legea va intra in vigoare fara garantii ca legislatorii din parlament vor slabi puterile Comisiei.

Unii polonezi spun ca aceasta ar putea ajunge sa semene cu investigatiile lui Joseph McCarthy, senatorul american a carui campanie anticomunista de la inceputul anilor 1950 a dus la isterie si persecutie politica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: