Proteste foarte violente dupa cresterea pretului la GPL in Kazahstan. Protestatarii nu au fost multumiti nici cu pretul de 0,1 euro/litru

externe

Un grup de manifestanti a patruns miercuri in cladirea principala a administratiei din Almati, capitala economica a Kazahstanului, scena unor proteste fara precedent provocate de o majorare a pretului la gaz, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Politia a tras miercuri cu grenade asurzitoare si a utilizat gaze lacrimogene impotriva unei multimi de cateva mii de persoane, fara a reusi sa impiedice patrunderea unor protestatari in cladire.

Mai multi protestatari si-au insusit bastoane si scuturi ale politiei.

Protestatarii s-au adunat intr-o piata din oras si se indreptau in directia principalei cladiri a administratiei locale. Manifestatia se derula in mod haotic, iar politia a utilizat gaze lacrimogene la fel ca in noaptea de marti spre miercuri, cand a dispersat o prima manifestatie de circa 5.000 de persoane.

Manifestatiile neautorizate in prealabil de catre autoritati sunt interzise in Kazahstan, fosta republica sovietica autoritara, dar care este totodata cea mai mare economie din Asia Centrala.

Protestele au inceput duminica, dupa o crestere a preturilor la gazul natural lichefiat (GPL), in orasul Janaozen, in vestul tarii, inainte de a se extinde spre marele oras regional Aktau, pe malul Marii Caspice, apoi in Almati.

Presedintele kazah Kasim-Jomart Tokaev a acceptat miercuri demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov isi va asuma rolul de premier interimar pana la formarea unui nou cabinet.

Guvernul a incercat intr-o prima etapa, fara succes, sa-i calmeze pe protestatari, promitand o reducere a pretului la GPL, fixandu-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru in regiune, comparativ cu 120 de tenge la inceputul anului.

Televiziunea kazaha a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului si a unui alt responsabil din regiunea Mangystau, unde se afla Janaozen. Ei sunt acuzati ca „au majorat pretul la gaz fara motiv”, ceea ce „a dus la proteste in masa in intreaga tara”, potrivit acestei surse.

Janaozen a fost in trecut scena celor mai sangeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independentei sale, in 1991. In 2011, cel putin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucisi atunci cand politia a reprimat o manifestatie impotriva conditiilor de munca proaste si salariilor mici.

Regiunea Mangystau depinde de GPL ca principala sursa de carburant pentru masini si orice majorare a pretului duce la o crestere in lant a preturilor la produse alimentare, deja mai mari de la inceputul pandemiei de coronavirus.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: