Proteste in Iran: cel putin 100 de detinuti risca pedeapsa cu moartea

externe

Cel putin 100 de persoane au fost condamnate la moarte sau acuzate de infractiuni capitale in legatura cu protestele din Iran, a declarat un grup pentru drepturile omului, potrivit BBC.

Cinci femei se numara printre cele expuse riscului de executie, a raportat Iran Human Rights (IHR), cu sediul in Norvegia.
Se credea ca numarul real al protestatarilor care se confrunta cu pedeapsa cu moartea este mult mai mare, deoarece familiile sunt obligate sa nu dea informatii.

Doi barbati au fost executati luna aceasta. Mohsen Shekari si Majidreza Rahnavard, amandoi in varsta de 23 de ani, au fost gasiti vinovati de instantele revolutionare de e „vrajmasie impotriva lui Dumnezeu”.

Protestele din Iran dureaza deja de peste 100 de zile. Autoritatile le-au descris drept „revolte” sustinute de straini si au raspuns cu forta letala. Pana acum, cel putin 476 de protestatari au fost ucisi, inclusiv 64 de copii si 34 de femei, potrivit IHR.

Un raport publicat marti de IHR a identificat 100 de persoane ale caror sentinte sau rechizitori au fost fie anuntate de oficiali, fie raportate de familiile sau jurnalistii lor.

Toti inculpatii au fost „privati de dreptul de a avea acces la propriul avocat, la un proces echitabil si la procese echitabile. In cazurile in care au reusit sa ia contact sau detaliile cazurilor lor [au fost] raportate de catre colegii de celula si aparatorii drepturilor omului, toti au fost supusi torturii fizice si psihice pentru a forta marturisiri false de autoincriminare”, se arata in comunicat.

Unul dintre cei expusi unui risc iminent de executie este Mohammad Ghobadlou, in varsta de 22 de ani, a carui pedeapsa a fost confirmata sambata de Curtea Suprema de Justitie. El a fost condamnat pentru „vrajmasie impotriva lui Dumnezeu”, dupa ce a fost acuzat ca a condus masina intr-un grup de politisti in timpul unui protest la Teheran in septembrie, ucigand unul dintre ei. Mama lui a spus ca sufera de tulburare bipolara si ca a fost condamnat la moarte in graba, la prima sedinta a procesului sau, fara sa fie prezenti avocatii alesi.

Amnesty International s-a declarat ingrijorata ca tanarul a fost supus torturii sau relelor tratamente in arest, invocand un raport medico-legal care a indicat vanatai si rani la nivelul bratului, cotului si omoplatului.

Printre cele cinci femei care se confrunta cu acuzatii care ar putea duce la pedeapsa cu moartea se afla Mojgan Kavousi, o profesoara de limba kurda si aparatoare a drepturilor omului, despre care IHR a spus ca a fost acuzata de „coruptie pe Pamant”. Saptamana trecuta, la inceputul procesului sau din orasul Sari, un procuror ar fi acuzat-o pe Kavousi ca „provoca oamenii la depravare publicand postari pe retelele de socializare”.

„Prin condamnarea la moarte si prin executarea unora dintre ele, [autoritatile] vor sa-i faca pe oameni sa plece acasa”, a declarat directorul IHR Mahmood Amiry Moghaddam pentru agentia de presa AFP. „Are un anumit efect”, a spus el, dar a adaugat ca „ceea ce am observat in general este mai multa furie impotriva autoritatilor”.

Marti, Marea Britanie a anuntat ca verifica informatii potrivit carora Garzile Revolutionare ar fi arestat sapte persoane cu dubla cetatenie, britanica si iraniana, din cauza presupusei lor implicari in proteste.

Autoritatile din Franta investigheaza moartea unui barbat iranian care a fost gasit luni seara in raul Rhon din Lyon. Mohammad Moradi, in varsta de 38 de ani, a scris pe retelele de socializare ca se va sinucide pentru a atrage atentia asupra represiunii din Iran.

Intre timp, cea mai buna jucatoare de sah iraniana, Sara Khadem, a participat pentru a doua zi consecutiva la un turneu din Kazahstan fara hijab, intr-un aparent gest de solidaritate cu miscarea de protest condusa de femei. Iranul cere femeilor sa respecte codul vestimentar atunci cand reprezinta oficial tara in strainatate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: