Proteste in Israel: aproape o jumatate de milion de participanti

externe

Peste 450.000 de persoane au manifestat din nou in Israel, in ciuda suspendarii temporare a reformei judiciare de mare amploare anuntata de premierul Benjamin Netanyahu. Actiuni de masa au avut loc sambata, 1 aprilie, la Tel Aviv, Ierusalim si in alte orase ale tarii, iar cea mai numeroasa dintre ele a adunat 170 de mii de persoane, la care a participat si liderul opozitiei – Yair Lapid, relateaza agentia de presa dpa, preluata de Deutsche Welle.

Au avut loc ciocniri separate cu politia, mai multi manifestanti fiind arestati. Politia din Tel Aviv a folosit tunuri cu apa impotriva manifestantilor.

Unii dintre cei prezenti au adus cu ei steaguri israeliene si pancarte cu inscriptii.

Negocieri intre coalitia guvernamentala si opozitie

Incepand cu 28 martie, coalitia guvernamentala si opozitia au purtat negocieri pentru a rezolva situatia din jurul reformei. In acelasi timp, politicienii din opozitie au pus la indoiala in mod repetat seriozitatea intentiilor lui Netanyahu de a ajunge la un compromis.

„Incercarea lui Netanyahu de a adormi vigilenta protestatarilor a esuat”, – au declarat reprezentanti ai manifestantilor. „Peste 445.000 de manifestanti pro-democratie au iesit in aceasta seara pe strazile din Israel, aceasta este una dintre cele mai mari demonstratii din istoria Israelului. Nu vom parasi strazile pana cand nu vom garanta caracterul democratic al statului Israel”, au subliniat ei.

Netanyahu a suspendat examinarea proiectului de lege in a doua si a treia lectura

Protestele de masa din Israel sunt in desfasurare de la jumatatea lunii ianuarie. La 27 martie, tara a anuntat „Saptamana nationala a paraliziei” – o serie de demonstratii si greve impotriva reformei judiciare, iar spitale importante s-au alaturat. In aceeasi zi, 27 martie, Benjamin Netanyahu a anuntat ca „a decis sa suspende a doua si a treia lectura” a proiectului de lege. Astfel, acesta poate fi supus votului parlamentului nu mai devreme de sfarsitul lunii aprilie.

Reforma judiciara ar fi trebuit sa extinda puterile cabinetului de ministri in ceea ce priveste selectia judecatorilor Curtii Supreme si sa limiteze competentele acestui organism judiciar. Daca proiectul de lege va fi adoptat, guvernul ar avea de fapt control deplin asupra numirii judecatorilor. La 20 februarie, parlamentul israelian a aprobat proiectul de lege in prima lectura.

Washingtonul a cerut un compromis

Washingtonul s-a declarat „profund ingrijorat” de evenimentele din Israel. Casa Alba a facut apel la autoritatile israeliene sa gaseasca un compromis in contextul protestelor in masa. „Ii indemnam cu tarie pe liderii israelieni sa ajunga la un compromis cat mai curand posibil. Credem ca aceasta este cea mai buna cale de urmat pentru Israel si pentru toti cetatenii sai”, a declarat Adrienne Watson, sefa serviciului de presa al Consiliului National de Securitate de la Casa Alba, adaugand ca sprijinul SUA pentru securitatea si democratia Israelului ramane neschimbat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: