externe

Proteste la Paris si Marsilia in ciuda interdictiei

Cateva sute de protestatari au sfidat sambata interdictia de a marsalui in centrul Parisului impotriva violentei politiei, la o saptamana dupa revoltele declansate de uciderea unui adolescent intr-o suburbie pariziana, potrivit Reuters.

Politia a dispersat multimea de pe uriasa Place de la Republique, trimitand cateva sute de oameni spre largul Bulevard Magenta, unde au fost vazuti defiland pasnic.

Departamentul de politie din Paris a declarat intr-o decizie publicata pe site-ul sau ca a interzis demonstratia planificata, invocand un „context de tensiuni”.

„Ne bucuram in continuare de libertatea de exprimare in Franta, dar libertatea de intrunire, in special, este amenintata”, a spus Felix Bouvarel, un lucrator sanitar care a venit la adunare in ciuda interdictiei pe care a numit-o „socanta”.

Autoritatile au interzis sambata o demonstratie in orasul nordic Lille, in timp ce un mars la Marsilia a avut loc cu o traiectorie schimbata, care ocolea centrul orasului.

Ministrul de Interne Gerald Darmanin a declarat saptamana aceasta ca peste 3.000 de persoane, majoritatea adolescenti, au fost arestate in sase nopti de revolte care s-au incheiat cu o saptamana in urma. Aproximativ 2.500 de cladiri au fost avariate.

Revoltele au fost declansate de moartea prin impuscare, in 27 iunie, a unui adolescent in urma unei opriri in trafic. Un politist este cercetat pentru ucidere voluntara; avocatul sau spune ca nu a intentionat sa-l ucida.

Manifestatia de sambata a fost convocata de familia lui Adama Traore, un francez de culoare a carui moarte in custodia politiei in 2016 a fost marcata de proteste anuale de atunci. Organizatorii au incercat sa-l mute in centrul Parisului, dupa ce a fost interzis in Beaumont-sur-Oise, suburbia pariziana in care a murit Traore.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata in apropiere de Sf.…

39 de minute ago

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

O oră ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

O oră ago