Proteste masive in Piata Victoriei, angajatii din Sanatate se alatura profesorilor. Mitinguri si marsuri, joi, in centrul Capitalei

news

Federatia ”Solidaritatea Sanitara” organizeaza, joi, un protest in Bucuresti, avand programate un miting in Piata Victoriei si un mars pe strazile Capitalei. Si sindicatele din Educatie vor organiza un nou protest, joi sau vineri, tot in Piata Victoriei.

”Federatia «Solidaritatea Sanitara» din Romania (organizatie sindicala reprezentativa la nivelul sectorului Sanatate) anunta organizarea Mitingului si marsul Sanatatii in ziua de joi, 08 iunie 2023, in Bucuresti”, se arata intr-un comunicat.

”Federatia Solidaritatea Sanitara considera ca solutia la reducerea gradului de nemultumire a angajatilor din sanatate o constituie refacerea increderii acestora in angajamentele asumate de politicieni atat in cadrul legii salarizarii cat si in cadrul negocierilor purtate cu organizatiile sindicale reprezentative. In acest sens, politicienii trebuie sa inteleaga ca angajatii din Sanatate nu pot avea incredere in rezolvarea inechitatilor salariale prin noua lege a salarizarii pana cand nu le sunt acordate toate drepturile din actuala lege a salarizarii (legea nr. 153/2017), exact asa cum sunt prevazute. In consecinta, solicitam anularea de urgenta a tuturor prevederilor diferitelor ordonante de urgenta care au suspendat drepturile prevazute in legea salarizarii si acordare acestor drepturi”, anunta sindicalistii.

Potrivit acestora, ”guvernantii trebuie sa inteleaga ca nu pot negocia un proiect de lege a salarizarii cu partenerii sociali si apoi sa-l modifice dupa bunul plac, ca nu se pot angaja ca vor semna contractul colectiv la nivel de sector si sa intarzie cu mai bine de jumatate de an onorarea acestei obligatii”.

”Guvernantii trebuie sa transpuna propunerile la contractul colectiv de munca la nivel de sector si sa asigure finalizarea si inregistrarea acestuia. De asemenea, ei trebuie sa asume adoptarea proiectului de lege a salarizarii (partea privitoare la sanatate) exact in forma negociata cu partenerii sociali si aplicarea de urgenta a acestuia. Participantii la aceste actiuni vor demonstra guvernatilor hotararea de a continua programul de proteste asa cum a fost anuntat, acesta putand ajunge pana la greva generala. Avertizam politicienii ca noi nu schimbam programul actiunilor dupa placul lor si prin intelegeri conjuncturale, ci doar atunci cand sunt onorate asteptarile legitime ale angajatilor. In consecinta, recomandam Guvernului sa se aseze la masa negocierilor (respectand criteriu reprezentativitatii) inainte de a fi prea tarziu, pentru a asigura impreuna cele mai bune solutii de onorare a revendicarilor”, au mai transmis sindicalistii.

Programul actiunilor de protest:

• 11:00-12:00 Miting in Piata Victoriei

• 12:00-12:30 Mars din Piata Victoriei catre Piata Revolutiei

• 12:30-13:00 Miting in Piata Revolutiei / Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii

• 13:00 -13:30 Mars din Piata Revolutiei catre Piata Constitutiei

• 13-30-14:30 Miting in Piata Constitutiei

Cele cateva mii de profesionisti din sistemul public de sanatate prezenti la protest vor sustine urmatoarele revendicari:

1. Acordarea tuturor drepturilor prevazute de actuala lege a salarizarii:

a. Acordarea salariului de baza la nivelul anului 2022 pentru toti angajatii din sanatate.

b. Raportarea sporurilor pentru conditiile de munca la salariile de baza pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, ingrijitoare, brancardieri), TESA si muncitori sanitari.

c. Raportarea sporurilor de tura si pentru lucrul in zilele libere legale la salariile de baza in plata pentru toate categoriile de personal.

d. Plata garzilor medicilor cu tariful orar al normei de baza.

2. Adoptarea proiectului de lege a salarizarii (partea pentru sanatate) negociat cu Ministerul Sanatatii (in forma stabilita cu partenerii sociali) si aplicarea cat mai rapida a acestuia. In forma negociata proiectul de lege asigura:

a. Reasezarea in grila de salarizare a tuturor angajatilor din sectorul public de sanatate, incepand cu asistentele medicale

b. Posibilitatea unei cresteri efective si relevante a veniturilor angajatilor din sanatate

3. Acceptarea propunerilor Federatiei „Solidaritatea Sanitara” la Contractul colectiv de munca la nivel de sector, ramase in divergenta, incheierea si inregistrarea acestui contact colectiv de munca.

4. Actualizarea valorii indemnizatiei de hrana luand ca referinta salariul minim in plata si scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

5. Deblocarea posturilor in sistemul public de sanatate

6. Cresterea ponderii a cheltuielilor pentru sanatate in PIB la nivelul mediei UE.

Si sindicalistii din Educatie au anuntat, miercuri, ca joi sau vineri vor din nou un strada, alaturi de 20.000 de cadre didactice. El a mentionat ca sindicatele au depus o cerere la Primaria Capitalei si, in functie de raspunsul primariei, protestul va fi organizat intr-una din zilele viitoare.

”Greva se poate incheia cand guvernul va veni cu o solutie acceptata de profesori. Cu cat se lungeste conflictul de munca, exista si riscul amanarii examenelor nationale. Totul depinde de guvern. Asteptam reactia guvernului”, a declarat Nistor la finalul unei noi negocieri la Ministerul Educatiei.

El a negat informatiile transmise de ministrul Educatiei, Ligia Deca, cu privire la numarul de 15.000 de profesori care au incetat greva, spunand ca e vorba de profesori care nu sunt membri de sindicat.

„Eu am autorizat toate protestele care au fost solicitate, inclusiv cele impotriva mea. Va aduc aminte ca au fost luni de zile proteste la geamurile Primariei facute de diferite grupuri de cetateni. Evident, vom autoriza toate protestele”, a declarat primarul Nicusor Dan, intrebat de jurnalisti, miercuri, la o conferinta de presa, daca va autoriza protestul cadrelor didactice de joi sau vineri.

Reactia guvernantilor

Presedintii PSD si PNL, Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, au anuntat miercuri ca si-au asumat, printr-un acord politic al liderilor coalitiei, garantiile solicitate de sindicate privind majorarile salariale din viitoarea grila din sistemul de invatamant.

„Ne aflam intr-un moment in care fiecare zi de intarziere poate afecta viitorul unei generatii intregi de copii. Sute de mii de elevi si parintii lor traiesc in continuare cu teama ca nu isi vor putea da examenele. Acest lucru trebuie sa inceteze. Mi-am luat astazi angajamentul alaturi de liderul PNL, Nicolae Ciuca, ca viitorul Guvern va pune in aplicare cresterea salariilor din Educatie avand ca baza cresterea salariului profesorului debutant/ asistentului universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie. In sedinta de Guvern de maine acest angajament va fi transpus sub forma unui Memorandum care consfinteste decizia acestei guvernari de a pune Educatia in centrul politicilor sale publice”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

La randul sau, Nicolae Ciuca a mentionat ca prioritatea Guvernului si a coalitiei majoritare a fost si ramane aceea ca toti copiii sa beneficieze de un sistem de invatamant performant, iar dascalii lor sa primeasca recunoasterea importantei lor in societate.

„Asa cum ne-am angajat inca de la inceputul dialogului cu reprezentantii profesorilor, prioritatea Guvernului si a Coalitiei majoritare a fost si ramane aceea ca toti copiii sa beneficieze de un sistem de invatamant performant, iar dascalii lor sa primeasca recunoasterea importantei lor in societate. De aceea, ne-am asumat astazi, printr-un Acord Politic al liderilor Coalitiei de guvernare, garantiile solicitate de sindicate privind majorarile salariale din viitoarea grila din sistemul de invatamant. Maine, Guvernul va aproba un memorandum prin care confirmam decizia politica de majorare a salariilor din Educatie. Noua lege va avea la baza principiul potrivit caruia salariul de baza al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie”, a scris Ciuca pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: