externe

Proteste Peru: Procuratura ii investigheaza pe presedinte si pe cativa ministri pentru „genocid”

Procuratura din Peru a lansat, marti, o ancheta impotriva noului presedinte Dina Boluarte si a membrilor cabinetului sau cu privire la ciocnirile violente care au provocat cel putin 40 de morti si sute de raniti de la inceputul lunii decembrie, potrivit Reuters.

Noul guvern, insa, a castigat un vot de incredere in Congres, cu o marja larga, marti seara. O pierdere ar fi declansat o remaniere a cabinetului si demisia premierului Alberto Otarola.

Ancheta vine dupa ce 17 civili au fost ucisi luni in regiunea Puno din sudul tarii – cea mai neagra zi de proteste de cand fostul presedinte Pedro Castillo a fost destituit si retinut luna trecuta.

Violenta a continuat marti, un ofiter de politie decedand dupa ce masina i-a fost incendiata.  Biroul Avocatului Poporului a remarcat „violenta extrema” a mortii politistului, sustinand ca acesta a fost torturat inainte de a muri. Ofiterul, identificat drept Jose Luis Soncco, a murit intr-un vehicul incendiat dupa ceea ce comandantul politiei, Raul Alfaro, a numit o „ambuscada” de catre o multime din Juliaca. „L-au ars de viu”, a spus Alfaro.

Avocatul Poporului a condamnat incendierea resedintei unui congresman din orasul Ilave, in timp ce membrii familiei se aflau inca inauntru si a cerut autoritatilor sa respecte normele internationale cu privire la utilizarea fortei.

Alti 68 de civili si 75 de politisti au fost raniti.

Procuratura generala a declarat ca ii investigheaza pe Boluarte, Otarola, ministrul Apararii Jorge Chavez si ministrul de Interne Victor Rojas sub acuzatia de „genocid, omucidere calificata si rani grave”.

Organizatiile pentru drepturile omului au acuzat autoritatile ca au folosit arme de foc asupra protestatarilor si ca au aruncat bombe fumigene din elicoptere. Armata spune ca protestatarii au folosit arme si explozibili artizanali.

Procuratura generala a mai spus ca ii va investiga si pe fostul prim-ministru Pedro Angulo si pe fostul ministru de Interne Cesar Cervantes, care au servit sub conducerea lui Boluarte doar cateva saptamani, pentru implicarea lor in gestionarea protestelor.

Inlaturarea lui Castillo, care a avut loc dupa ce a incercat ilegal sa dizolve Congresul, a declansat un val de proteste in toata tara. Protestatarii cer demisia lui Boluarte, dizolvarea Congresului, modificari ale constitutiei si eliberarea lui Castillo.

Votul de incredere, o cerinta constitutionala dupa preluarea mandatului unui nou premier, a fost adoptat cu 73 de voturi pentru, 43 impotriva si 6 abtineri.

Otarola a dat vina pe atacatorii organizati, finantati din bani „negri” pentru cei ucisi luni.

Ministrul a anuntat trei zile de stare de asediu in Puno, menita sa inabuse violenta. Imaginile din presa locala au aratat mici afaceri din Puno jefuite, iar aeroportul din orasul Juliaca a ramas inchis marti, dupa ce s-a spus ca 9.000 de persoane au incercat sa intre in cladire.

Biroul Avocatului Poporului din Peru a cerut marti proteste pasnice, precum si investigarea deceselor.

Castillo a scris marti pe Twitter ca cei ucisi pentru „apararea tarii de dictatura loviturii de stat” nu vor fi niciodata uitati.
Fostul presedinte ramane in arest preventiv in timp ce este cercetat pentru instigare la rebeliune, acuzatie pe care o neaga si spune ca ramane presedintele legal al tarii.

Aliatul sau, Castillo Evo Morales, fostul presedinte bolivian, caruia i s-a interzis intrarea luni in Peru, a cerut, de asemenea, incetarea a ceea ce el spune ca este „genocidul fratilor nostri indigeni”.

In aceasta saptamana, o misiune a Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului va vizita Peru pentru a evalua situatia. Intre timp, ONU a cerut respectarea drepturilor omului si s-a oferit sa medieze criza.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

4 minute ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

O oră ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

2 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

20 de ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

20 de ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

20 de ore ago