externe

Proteste violente la Paris dupa ce Macron a castigat alegerile. Politistii au reactionat in forta – Video

Politistii au reactionat in forta si a pulverizat gaze lacrimogene asupra manifestantilor din centrul Parisului care protestau dupa ce presedintele Emmanuel Macron a fost reales duminica, arata imagini de pe retelele de socializare.

Politia a incercat sa disperseze o multime formata in majoritate din tineri care se adunasera in cartierul central Chatelet pentru a protesta, au aratat imaginile de pe Twitter.

Absenteismul este din nou in crestere in Franta, ajungand la aproximativ 28% in al doilea tur al alegerilor prezidentiale desfasurate duminica, potrivit estimarilor institutelor de sondaje, ceea ce indica oboseala alegatorilor confruntati cu reeditarea duelului Macron-Le Pen, transmite AFP.

Aproximativ 14 milioane de alegatori francezi au refuzat duminica sa decida intre Emmanuel Macron – care a fost reales pentru un al doilea mandat – si Marine Le Pen, cu un milion mai mult decat cetatenii cu drept de vot care s-au abtinut in primul tur ale scrutinului prezidential organizat pe 10 aprilie (12,8 milioane).

La acestia se adauga cei 6,5% din alegatorii inscrisi (adica peste 3 milioane de alegatori) care au refuzat sa aleaga si au introdus in urne fie un buletin de vot alb, fie unul nul.

Politologul Jerome Jaffre a rezumat situatia pe canalul LCI: 35% din electorat fie nu a votat, fie a introdus in urne un buletin alb sau unul nul.

Niciodata nu s-a inregistrat o abtinere atat de puternica la un al doilea tur al alegerilor prezidentiale, cu exceptia unui record inregistrat in 1969.

„Putem vedea clar ca nu a existat o crestere a mobilizarii, in cele din urma un numar mare de alegatori nu s-au simtit priviti direct de aceasta oferta, asa cum nu s-au simtit priviti direct de aceeasi oferta in 2017”, a declarat Bernard Sananes din cadrul institutului de studii si consiliere pentru strategii de comunicare Elabe.

Recordul buletinelor de vot albe si nule din 2017 nu este insa egalat.

„Este o mica surpriza ca nu avem mai multa abtineri si buletine de vot albe si nule decat in 2017 avand in vedere climatul anti-Macron, cu o parte a stangii care chiar il detesta si faptul ca intre timp au fost cinci ani de mandat”, este analiza politologului Anne Jadot de la Universitatea din Lorena.

„Dar a existat fara indoiala in cele din urma o teama reala care i-a determinat pe oameni ca, impotriva a tot, sa faca un blocaj mergand la vot”, explica ea situatia in special din perspectiva unei parti a electoratului stangii radicale a lui Jean-Luc Melenchon.

Totodata, cei mai tineri au fost mai predispusi sa refuze sa faca o alegere.”40% din cei sub 25 de ani s-au abtinut si 80% dintre cei peste 65 de ani au mers la vot, adica avem o Franta in varsta care a votat masiv pentru Emmanuel Macron si o Franta tanara partial deturnata de la vot, este un decalaj sociologic major”, a avertizat Jerome Jaffre.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

5 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

8 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

9 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

9 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

9 ore ago