Protestele se raspandesc in toata China: „Jos Partidul Comunist Chinez! Jos cu Xi Jinping!”

externe

Protestele impotriva restrictiilor din China s-au raspandit in mai multe orase, inclusiv in centrul financiar Shanghai, duminica, la aproape trei ani de pandemie, cu un nou val de furie declansat de incendiul din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, in care au murit 10 persoane, potrivit Reuters.

Multi utilizatori de internet au presupus ca locuitorii nu au putut scapa la timp, deoarece cladirea a fost partial incuiata, ceea ce oficialii orasului au negat.

Incendiul a alimentat un val de proteste fara precedent in China continentala de cand Xi Jinping a preluat puterea in urma cu un deceniu.

In Shanghai, cel mai populat oras din China, locuitorii s-au adunat sambata seara pe Wulumuqi Road – care poarta numele Urumqi – pentru un priveghi la lumina lumanarilor care s-a transformat intr-un protest in primele ore ale zilei de duminica.

In timp ce un grup mare de politisti privea, multimea ridica foi de hartie goale – ceea ce reprezinta un protest simbolic impotriva cenzurii. Mai tarziu, ei au strigat: „Ridicati restrictiile din Urumqi, ridicati restrictiile din Xinjiang, ridicati restrictiile din toata China!”, potrivit unui videoclip difuzat pe retelele de socializare.

La un alt moment, un grup a inceput sa strige: „Jos Partidul Comunist Chinez! Jos cu Xi Jinping!”, conform martorilor si videoclipurilor.

Politia a incercat uneori sa disperseze multimea.

China tine inca la politica sa zero-Covid, chiar daca o mare parte a lumii incearca sa coexiste cu coronavirusul. Desi scazute in raport cu standardele globale, cazurile din China au atins niveluri record de zile intregi, cu aproape 40.000 de noi infectii inregistrate sambata.

China apara politica zero-Covid a lui Xi ca fiind salvatoare si necesara pentru a preveni supraincarcarea sistemului de sanatate.

Duminica, autoritatile din Xinjiang au declarat ca serviciile de transport public vor fi reluate treptat de luni in Urumqi.

Multi dintre cei 4 milioane de rezidenti ai sai au fost supusi unora dintre cele mai lungi izolari din China, interzicandu-li-se sa plece de acasa pana la 100 de zile.

Cu o zi mai devreme, secretarul Partidului Comunist Xinjiang, Ma Xingrui, a cerut regiunii sa intensifice mentinerea securitatii si sa reduca „respingerea ilegala si violenta a masurilor de prevenire a Covid-19”.

Protestul public este extrem de rar in China, unde spatiul pentru disidenta a fost aproape eliminat in timpul lui Xi, fortand cetatenii sa se manifeste in principal pe retelele de socializare, unde se joaca de-a v-ati ascunselea cu cenzorii.

Frustrarea e in crestere la putin peste o luna dupa ce Xi si-a asigurat un al treilea mandat la carma Partidului Comunist din China.

„Acest lucru va pune presiune serioasa asupra partidului. Exista sanse mari ca un raspuns sa fie represiunea, iar ei vor aresta si trimite in judecata unii protestatari”, a comentat Dan Mattingly, profesor asistent de stiinte politice la Universitatea Yale.

Totusi, a spus el, tulburarile sunt departe de cele vazute in 1989, cand protestele au culminat cu represiunea sangeroasa din Piata Tiananmen.

„Sentimentul popular conteaza. Dar atata timp cat nu exista nicio divizare in elita si atata timp cat Armata de Eliberare a Poporului si serviciile de securitate raman de partea lui, el nu se confrunta cu niciun risc semnificativ”, a adaugat Mattingly.

Urmatoarele cateva saptamani ar putea fi cele mai grele pentru economie si pentru sistemul de sanatate, a anuntat saptamana trecuta Capital Economics.

In orasul Lanzhou, locuitorii au daramat, sambata, corturile personalului Covid si au distrus cabinele de testare, au aratat postari de pe retelele de socializare. Protestatarii au spus ca au fost inchisi, chiar daca nimeni nu a fost testat pozitiv.

Privegheri la lumina lumanarilor pentru victimele din Urumqi au avut loc in universitati din orase precum Nanjing si Beijing.

Videoclipurile din Shanghai au aratat multimi confruntandu-se cu politia si scandand „Servim oamenii”, „Vrem libertate” si

„Nu vrem coduri de sanatate”, o referire la aplicatiile pentru telefoane mobile care trebuie scanate pentru a intra in locuri publice din China.

Orasul cu 25 de milioane de locuitori a fost inchis timp de doua luni la inceputul acestui an, provocand furie si proteste.

De atunci, autoritatile chineze au cautat sa fie mai punctuale in restrictii, un efort care a fost contestat de cresterea infectiilor, in timp ce tara se confrunta cu prima sa iarna cu varianta Omicron usor transmisibila.

Vineri seara, multimile au iesit pe strazile din Urumqi, scandand „Incheiati restrictiile!”.

In Beijing, la 2.700 km distanta, unii rezidenti inchisi au organizat mici proteste sau s-au confruntat sambata cu oficialii locali din cauza restrictiilor de circulatie, unii facandu-i presiuni cu succes sa ridice restrictiile mai devreme.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: