Provocare pentru premierul Orban. Cinci organizatii ii solicita sa il demita pe Bogdan Despescu de la varful MAI

news

Cinci organizatii civice i-au transmis, marti, premierului Ludovic Orban o scrisoare deschisa in care ii solicita demiterea lui Bogdan Despescu din functia de secretar de stat al MAI, dupa dezvaluirile din presa privind faptul ca doctoratul acestuia ar fi plagiat, si sa ia masuri concrete pentru oprirea „fabricii de impostura din universitati”.

Scrisoarea este semnata de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Centrul pentru Resurse Civice (CRC), Centrul Ratiu pentru Democratie, Consiliul Tineretului din Romania (CTR) si Societatea Academica din Romania (SAR).

Organizatiile reamintesc ca in programul votat in Parlament care i-a adus la guvernare pe liberali, doua masuri vizau „recredibilizarea studiilor doctorale si dezvoltarea activitatilor de cercetare prin implicarea specialistilor din tara si din strainatate pentru eliminarea culturii plagiatului si cresterea calitatii, conform standardelor internationale”, respectiv „demararea imediata a evaluarii scolilor doctorale, pe baza metodologiei agreate cu ARACIS si Consiliul National al Rectorilor”.

„Saptamana trecuta, colega noastra Emilia Sercan a publicat o analiza in PressOne prin care a demonstrat cum numarul 2 din Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, numit chiar de dumneavoastra prin Decizia 471 din 29 noiembrie 2019, a plagiat peste 150 de pagini din teza sa de doctorat”, se arata in scrisoare, citata de Agerpres.

Potrivit semnatarilor, „recordul lui Despescu este cvadruplul plagiat, fostul sef al politistilor din Romania stabilind performanta academica de a plagia de patru ori, in pagini diferite ale tezei sale, acelasi segment de text dintr-un studiu al Societatii Academice din Romania”.

„Va solicitam sa il demiteti pe acesta din functia de secretar de stat al MAI. Fiecare zi care trece cu Bogdan Despescu la varful MAI inseamna bani publici irositi platiti pentru sporul de doctorat pe care il primeste pentru lucrarea sa plagiata. De asemenea, va rugam sa luati masuri concrete pentru oprirea fabricii de impostura din universitati. Un punct de plecare pot fi recomandarile noastre din Raportul integritatii universitare din Romania, document conceput si lansat ca urmare a eforturilor Coalitiei pentru Universitati Curate (CUC). In acest sens, semnatarii prezentei ne exprimam disponibilitatea de a participa la o discutie radicala si necesara despre cum putem pune capat fenomenului diplomelor false si automat sa aducem mai multa integritate in mediul academic, de preferat impreuna cu doamna ministru al Educatiei si Cercetarii si domnul presedinte al Academiei Romane”, se mai arata in scrisoarea deschisa adresata premierului Orban.

Mai mult despre: ,


Comentarii: