PSD anunta „mii de amendamente”. Replica lui Orban: „PSD trebuie sa inteleaga ca e in Opozitie”

actualitate

Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a declarat miercuri la Parlament ca obiectivul liberalilor este ca bugetul pe acest an sa fie votat martea viitoare si a transmis PSD ca „trebuie sa inteleaga ca e in Opozitie”, referindu-se la pregatirile social-democratilor de a prelungi dezbaterile asupra legii bugetului.

„Trebuie sa inteleaga ca sunt in Opozitie si noi nu tratam Opozitia asa cum a tratat PSD Opozitia atunci cand noi eram in Opozitie. Pe de alta parte, acest buget a fost construit cu foarte multe negocieri, negocieri la nivel european.

V-am explicat ca Romania este intrata intr-o procedura de deficit excesiv, in care trebuie sa tinem cont de toate angajamentele pe care le avem la nivel european si este nevoie de cumpatare, prudenta, foarte multa atentie privitor la oricare crestere de cheltuieli, cu atat mai mult cu cat, repet, Guvernul nostru – PNL, USR PLUS, UDMR – a avut un angajament pe care il respecta in aceasta lege a bugetului de stat de a nu creste impozitele, taxele, contributiile. Pentru ca este necesar sa mentinem aceasta fiscalitate stimulativa pentru a incuraja dezvoltarea, investitiile, pentru a lasa cat mai multi bani catre investitori, companii si cetateni care sa circule cat mai mult in economie”, a afirmat Orban.

El a fost intrebat si despre amendamentul depus de parlamentarii PSD la proiectul legii bugetului de stat pe acest an prin care se solicita majorarea alocatiilor pentru copii.

„Din 2005 pana astazi, dublarea alocatiilor sau cresterea alocatiilor a fost decisa in special de PNL si doua cresteri ale alocatiilor pentru copiii au fost impuse de PNL din Opozitie. Am spus ca exista un angajament al nostru de a dubla alocatia conform legii adoptate in 2019, etapizat, si de altfel au mai crescut anul acesta cu inca 20%, cu o cincime din cresterea care fusese prevazuta la data de 1 ianuarie. Acestea sunt resursele de care dispunem. Noi trebuie sa alcatuim un buget care, usor-usor, sa revina spre echilibru, sa reducem gradual deficitul bugetar, astfel incat intr-un termen rezonabil stabilit in negociere cu Comisia Europeana sa revenim la un deficit de sub 3% din PIB si in toate deciziile pe care le luam privitor la cheltuieli trebuie sa tinem cont de acest obiectiv”, a raspuns Orban.

Liderul PNL a precizat ca numai daca exista „o crestere economica solida, sustenabila, bazata pe motoare de crestere sanatoasa, poti sa iti permiti ulterior sa cresti veniturile populatiei, indiferent ca este vorba de pensii, salarii, alocatii sau de alte categorii de venituri.

Prim-vicepresedintele PSD, Sorin Grindeanu, a anuntat ca parlamentarii social democrati vor depune ”cateva mii de amendamente” la legea bugetului de stat, sustinand ca Guvernul Florin Citu pune povara austeritatii pe salariatii bugetari, pensionari, copii si studenti.

Sorin Grindeanu a prezentat, intr-o conferinta de presa, „alternativa PSD” la legea bugetului propusa de Guvernul Florin Citu, sustinand ca diferenta intre viziunea social democratilor si cea a Coalitiei de la guvernare consta in cresterea gradului de colectare a taxelor, prin combaterea evaziunii, recuperarea arieratelor si cresterea bazei de impozitare.

„Consiliul fiscal i-a spus lui Citu ca nu poti creste o economie doar cu austeritate si taieri. Este nevoie si de o crestere a veniturilor bugetare pe modelul propus de PSD (…) Nu sunt bani la buget pentru ca Guvernul Citu nu se atinge de evaziunea de peste 100 de miliarde de lei, nu se atinge de arieratele neincasate la bugetul de stat de peste 35 miliarde lei. Astfel, povara austeritatii este pusa pe salariatii bugetari, pensionari, copii si studenti. Aici este diferenta majora de viziune intre noi si Guvern”, a declarat duminica Sorin Grindeanu.

Mai mult despre:

Comentarii: