PSD, bucuros ca s-a clasat dosarul „10 August”. Ciolacu il acuza pe Iohannis ca „pune presiune” pe judecatori

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a a vut joi o prima reactie in urma deciziei Tribunalului Bucuresti de clasare a dosarului „10 August”. La scurt timp dupa mesajul lui Klaus Iohannis in legatura cu acest subiect, Ciolacu a cerut a acuzat se „pune presiune” pe judecatori.

„Oamenii politici din Romania ar trebui sa se hotarasca! Respecta independenta justitiei si se abtin de la comentarii privitoare la deciziile judecatoresti definitive. Sau nu respecta independenta justitiei si pun presiune pe judecatori atunci cand o sentinta definitiva nu le convine din punct de vedere politic. Ca sa stie fiecare roman in ce directie vrea fiecare partid sa duca Romania”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut joi ministrului Justitiei, Stelian Ion, sa explice public „de urgenta” cum s-a ajuns in situatia ca dosarul „10 august” sa fie clasat.

„Solicit ministrului Justitiei sa explice public de urgenta cum s-a ajuns in situatia ca dosarul vizand evenimentele din 10 august 2018 sa fie clasat. Romanii au tot dreptul sa stie cine sunt cei vinovati de actele de violenta impotriva manifestantilor pasnici. Lucrurile nu se pot incheia aici si, de aceea, am cerut ministrului Justitiei si ministrului de Interne sa gaseasca solutiile pentru ca adevarul in legatura cu 10 august sa fie aflat, iar cei responsabili sa raspunda”, a scris Iohannis, pe Facebook.

Tribunalul Bucuresti a respins marti solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei impotriva fostilor sefi ai Jandarmeriei in dosarul „10 august”.

Decizia instantei, care este definitiva, a fost luata de judecatoarea Daniela Isabela Mihet.

Practic, prin aceasta decizie, dosarul a fost clasat, iar fostii sefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmariti penal pentru interventia impotriva manifestantilor la mitingul din Piata Victoriei din august 2018.

Initial, in iunie 2020, DIICOT a clasat dosarul privind protestul din 10 august 2018, atat partea in care au fost cercetati sefii Jandarmeriei, cat si sesizarea privind o tentativa de lovitura de stat.

In urma acestei decizii, au scapat de acuzatii colonelul Gheorghe Sebastian Cucos, fost prim adjunct al Jandarmeriei Romane; maiorul Laurentiu Cazan, fost director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti; colonelul Catalin Sindile, fost sef al Jandarmeriei Romane; comisarul-sef de politie Mihai Dan Chirica, fost secretar de stat pentru relatia cu prefectii din MAI.

Ulterior, in august 2020, fostul procuror-sef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat partial solutia de clasare a dosarului „10 august” si a dispus redeschiderea urmaririi penale in cazul fostilor sefi din Jandarmerie. Acestia urmau sa fie cercetati pentru abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: