PSD copiaza USR, atac la adresa ministrului Energiei: „Popescule, esti dator cu multe raspunsuri, dar pe acesta trebuie sa-l dai foarte repede”

politica

Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Oprea, critica ordonanta de urgenta pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizarii energiei din surse regenerabile, adoptata de Guvern la initiativa Ministerului Energiei, condus de Virgil Popescu, subliniind ca „energiile regenerabile sunt solutia daca le incurajezi sa se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”.

„O intrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce? De ce a ales sa transpuna Directiva europeana privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adica prin taxarea prosumatorilor, desi in textul directivei exista sintagma ‘Statele membre pot sa taxeze…’? De ce pune frana dezvoltarii energiilor regenerabile prin taxare? Asta in timp ce europarlamentarii PSD propun si primesc aprobarea comisiei ITRE din Parlamentul European pentru simplificarea procedurilor si aprobarilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mica de 50 kW.

Popescule, esti dator cu multe raspunsuri, dar pe acesta trebuie sa-l dai foarte repede pentru ca in 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavoda si nu ai ce sa pui in locul celor 700 MW. Energiile regenerabile sunt solutia daca le incurajezi sa se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, a scris Radu Oprea, duminica, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Anterior, Uniunea Salvati Romania a solicitat guvernantilor stoparea publicarii in Monitorul Oficial si refacerea ordonantei de urgenta pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizarii energiei din surse regenerabile, acuzand faptul ca Guvernul PSD-PNL a emis in seara de dinaintea vacantei de Ziua Nationala o ordonanta de urgenta care „inventeaza o noua taxa in plina criza energetica: taxa pe soare”.

Potrivit unui comunicat al USR, „taxa pe soare” vizeaza cetatenii si firmele care au investit in panouri fotovoltaice, produc curent si il consuma in propria gospodarie sau firma.

„Cetatenii si firmele vor fi obligati de stat sa monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la retelele nationale de energie, doar pentru a putea fi taxati pentru energia produsa de ei, consumata tot de ei”, se sustine in comunicat.

In context, Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, afirma ca masura a fost luata de Guvern pentru a proteja „monopolul si piata captiva a companiilor energetice”.

„Romania este un stat european care doreste sa treaca pe energie verde cat mai mult posibil. Primim si o gramada de bani europeni pentru asta, pe care PSD si PNL nu sunt in stare sa ii investeasca. Acum, inventeaza o noua taxa, pentru a opri romanii sa devina prosumatori. De ce? Pentru ca monopolul si piata captiva a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu pretul sacrificarii productiei de energie in plina criza energetica”, spune Cristian Ghinea.

Fata de cele mentionate, USR cere stoparea publicarii in Monitorul Oficial a acestei ordonante de urgenta, considerand ca pune in pericol toate tintele de investitii in energie regenerabila.

„Statul ar trebui sa incurajeze cetatenii si firmele sa devina prosumatori si sa elimine birocratia in domeniu. Cumuland puterea mica a celor multi, vom putea asigura mai repede independenta energetica a tarii si vom creste potentialul de export de energie. In ultimii ani, 23.785 de prosumatori au ridicat instalatii cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investitie in energie din Romania din ultimii ani si a fost facuta de multi cetateni si companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare)”, se afirma in comunicat.

In schimb, sustin reprezentantii USR, Ministerul Energiei nu este in stare sa foloseasca banii europeni din doua surse de finantare importante: „500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice; 1,4 miliarde de euro are Romania din Fondul de Modernizare al UE”.

Marti, Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizarii energiei din surse regenerabile, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru.

„Acest act normativ a contribuit la indeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de sera intr-un mod cat mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifica de producere a energiei din surse regenerabile de care tara noastra dispune. In plus, pentru promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile, pentru urmatorii ani pana in 2030, se accelereaza implementarea proiectelor de investitii care sunt realizate prin finantarea prevazuta prin Planul National de Redresare si Rezilienta, componenta 6, respectiv componenta energie”, a declarat Carbunaru, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Prin acelasi act normativ, a adaugat el, ordonanta de urgenta stabileste scheme de sprijin pentru energia din surse regenerabile, stabilitatea sprijinului financiar, calcularea ponderii energiei din surse regenerabile, precum si o procedura de notificare simpla pentru racordarile la retea ale instalatiilor, alaturi de adoptarea pe scara larga a utilizarii energiei din surse regenerabile in sectoare precum transporturi, prosumatori sau comunitati de energie din surse regenerabile.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: