PSD-istii care au organizat greva STB din Capitala vor ajunge in fata procurorilor. Greva continua ilegal, Nicusor Dan cere PSD-ului sa „se pronunte”

news

Procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 au deschis un dosar penal in legatura cu organizarea grevei de catre salariatii de la Societatea de Transport Bucuresti (STB).

Oficiali ai Parchetului au declarat pentru Agerpres ca a fost deschis un dosar penal, in care se efectueaza cercetari in rem, cu privire la declararea grevei de catre organizatori cu incalcarea prevederilor legale, respectiv a art.191 din Legea 62/2011.

Ancheta a fost demarata in urma unei sesizari primite de la Brigada de Politie pentru Transportul Public.

Joi dimineata, soferii de pe autobuzele, troleibuzele si tramvaiele din Capitala au declansat o greva generala, fiind nemultumiti de faptul ca cererile lor de natura salariala nu au fost solutionate.

In aceeasi zi, Tribunalul Bucuresti a dispus suspendarea grevei, insa protestul sindicalistilor continua vineri.

Seful STB, Adrian Crit, spune ca exista in traseu in momentul de fata doar trei vehicule si face in continuare apel la angajati sa inteleaga situatia in care se afla bucurestenii, solicitandu-le sa reinceapa lucrul.

Primarul Capitalei a declarat vineri, dupa mai multe ore de discutii la sediul STB pe tema grevei angajatilor, ca i-a convocat la ora 12:00 la Primarie pe sefii de autobaze. De asemenea, el a cerut PSD sa se pronunte in legatura cu greva, avand in vedere ca este initiata de un consilier general PSD, respectiv liderul de sindicat Vasile Petrariu. El s-a declarat surprins de continuarea grevei in pofida unei decizii de suspendare emisa de catre instanta, considerand atitudinea angajatilor STB ca fiind irationala.

Vreau sa le trimit prin ei angajatilor STB hotararea de a merge inainte cu aplicarea legii. si sa ineleg care sunt acele probleme care pot fi rezolvate.

”Cer PSD sa se pronunte, pentru ca avem o greva care paralizeaza Bucurestiul, organizata de un consilier general PSD. Fie sustine aceasta manifestatie, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu, care a organizat aceasta greva”, a declarat primarul Capitalei.

Suspendarea grevei de la Societatea de Transport Bucuresti (STB) decisa joi de instanta nu a fost pusa in practica de sindicalisti, iar in prezent executorii judecatoresti merg la sediul fiecarui punct de lucru pentru afisarea deciziei respective, a declarat, vineri, directorul general al STB, Adrian Crit, care a adaugat ca instanta se va pronunta vineri vizavi de legalitatea acestei actiuni.

„Ieri a existat o decizie pe baza unei solicitari de ordonanta presedintiala vizavi de suspendarea grevei. Din pacate, ca urmare a solicitarii unor lideri de sindicat, nu au pus-o in practica. In momentul de fata, executorii judecatoresti merg la sediul fiecarui punct de lucru pentru afisarea deciziei respective, iar in cursul zilei de azi instanta se va pronunta vizavi de legalitatea acestei actiuni. Consider ca este o actiune ilegala, consider ca sindicatul reprezentantiv s-a implicat in aceasta, in conditiile in care exista pe surse deschise, publicul cunoaste, implicarea unor lideri de sindicat pentru blocarea transportului public din Capitala. Opinia publica sa sustina demersurile noastre de negociere cu reprezentantii sindicatului reprezentativ pentru ca aceasta situatie trebuie deblocata”, a spus Crit la Digi 24.

El a transmis ca situatia transportului public din Capitala este similara cu cea de joi, angajatii refuzand sa iasa in traseu. Crit transmite ca este deschis dialogului, empatizeaza cu angajatii si isi cere scuze fata de bucuresteni pentru evenimentele recente.

„Din pacate, suntem in aceeasi situatie ca si ieri. Suntem deschisi dialogului, empatizam cu angajatii care doresc sa presteze serviciul de transport si ne cerem scuze locuitorilor din zona metropolitana pentru evenimentele recente. Vom face tot ceea ce este posibil, suntem deschisi dialogului cu reprezentantii sindicatului reprezentativ, astfel incat sa deblocam aceasta situatie. Exista o sentinta judecatoreasca, sentinta care e executorie si trebuie pusa in aplicare de urgenta. Sincer, imi doresc ca angajatii sa inteleaga faptul ca din cauza unor jocuri pe care unii liderii de sindicat le fac isi pericliteaza chiar locul de munca. Trebuie sa fim constienti cu totii ca asa cum societatea are niste obligatii fata de cetateni, datorita faptului ca ei platesc din taxele si impozitele anuale serviciul de transport public local, asa si angajatii nostri au obligatie fata de societate. Imi doresc ca fiecare angajat sa apeleze la constiinta proprie. Exista deja pe traseu trei vehicule si imi doresc ca in continuare angajatii nostri sa vada diferenta intre ceea ce comunica liderii si ceea ce doresc cetatenii”, a explicat seful STB.

Intrebat despre faptul ca sindicalistii ii cer demisia ca sa deblocheze aceasta situatie, Crit a reiterat ca, prin Contractul Colectiv de Munca, sindicalistii nu pot face acest lucru, cum de altfel nici conducerea nu poate solicita revocarea unor lideri de sindicat.

„Contractul Colectiv de Munca semnat de patronat si de sindicat la articolul 75, alineat 1, este prevazut ca sindicatul nu poate solicita revocarea directorului general. De asemenea, la articolul 75, alineat 2, directorul general nu poate solicita revocarea unor lideri de sindicat. Eu cred ca cineva a incalcat cu buna stiinta Contractul Colectiv de Munca aplicabil in momentul de fata. Cred ca cineva trebuia sa se gandeasca inainte sa declanseze aceasta actiune si sa nu o ia in nume personal, in conditiile in care, din punct de vedere managerial, eu si echipa de conducere ne-am dorit sa eficientizam aceasta societate. Aceste lucruri sunt vizibile ca urmare a faptului ca presiunea pe bugetul local este doua treimi din ceea ce era la mijlocul anului trecut, iar aceste masuri pe care le-am luat in ultima perioada vor duce la finantarea investitiilor atat de necesare noua, ca si societate, cat si bucurestenilor, investitii in autobuze, troleibuze, tramvaie si infrastructura”, a adaugat seful STB.

In ceea ce priveste pagubele produse de greva angajatilor, Adrian Crit a precizat ca societatea a pierdut venituri, are costuri suplimentare ce trebuie platite si un prejudiciu imens de imagine.

„Contractul de delegare pe care il avem cu Asociatia Metropolitana de Transport Bucuresti-Ilfov, contract pentru o durata de 365 zile, are valoarea pentru anul in curs de 1,281 miliarde lei. Daca impartim aceasta suma la numarul de zile din an, vom identifica, practic, pe de o parte, pierderea unor venituri. Pe de alta parte, tin sa precizez faptul ca, din pacate, avem si niste costuri suplimentare, costuri cu energia electrica, energia de tractiune, care ieri nu a fost utilizata si care va trebui sa fie platita furnizorilor, costuri si penalitati cu Asociatia Metropolitana de Transport Bucuresti-Ilfov urmare a faptului ca pentru fiecare semicursa platita conform contractului de delegare se platesc 100 de lei, aceasta e penalitatea din contract. Ca sa nu mai spun, costurile, respectiv prejudiciul imens de imagine pe care aceasta greva ilegala l-a adus societatii. Din pacate, aceste costuri vor trebui sa fie recuperate, si de la cine oare? De la cel care a provocat acest dezastru, acest blocaj al Bucurestiului, in conditiile in care nu exista argumente vizavi de solicitarile liderilor sindicali”, a sustinut directorul STB.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: