analize

„PSD poate fi dizolvat”. Moise Guran a gasit motivul legal, Constitutia Romaniei este clara in aceasta privinta

Jurnalistul Moise Guran considera ca Dragnea a „trecut linia rosie” prin presiunile publice pe care le face la adresa lui Tudorel Toader pentru a face „demersuri” in sensul schimbarii completului sau de judecata. „PSD incalca suveranitatea Romaniei, exercitand-o in interesul unei persoane, Liviu Dragnea, si al unui grup condus de acesta”, spune Guran, afirmand ca acesta este un motiv pentru dizolvarea PSD.

„Vor sa ma bage la puscarie cu un complet facut cu incalcarea legii. (…) I-am transmis domnului ministru Toader, i-am vorbit despre acest subiect si l-am rugat sa se gandeasca daca nu cumva dumnealui, pentru ca este totusi un specialist in genul asta de spete, daca nu cumva dumnealui, prin Guvern, poate sa faca acest demers”, a declarat Dragnea, duminica, intr-o emisiune la Antena 3.

Moise Guran afirma ca aceasta declaratie arat intentia clara a PSD de a legifera in „interesul unei persoane”.

„Constitutia Romaniei proclama dreptul poporului roman de a-si exercita suveranitatea printr-o majoritate parlamentara reprezentativa care sa-i faca legi, dar interzice unei persoane sau unui grup (fie el si constituind o majoritate parlamentara) sa exercite majoritatea (sa faca legi) pentru sine, in interesul propriu al unei persoane sau al grupului respectiv.

Bun, pai si de la OUG 13 incoace PSD-ul a mai facut si altceva decat sa legifereze in interesul unui grup aflat la varful acestui partid? Probabil ca nu, dar in ultimele zile nici nu se mai ascund, iar declaratiile si actiunile acestui partid sunt fatise. De exemplu Liviu Dragnea marturisea acum doua zile ca i-a cerut ministrului Justitiei “un demers prin Guvern”, adica o ordonanta de urgenta, care sa oblige Inalta Curte sa desemneze alt complet de judecata care sa-i judece apelul. O actiune concreta de legiferare in interes propriu, personal, foarte personal.

Desigur, toate acestea se adauga declaratiilor deschise despre intentia de a amnistia sau de a dezincrimina fapte penale cercetate sau deja condamnate, la care se adauga un razboi pe fata, fara jena, cu parchetele, cu procurorii, cu Inalta Curte. Beneficiarii primi ai acestor acte de legiferare (exercitarea suveranitatii) sunt tot ei, lideri mai mici sau mai mari ai PSD. Concomitent este taiat bugetul Ministerului Public in paralel cu modificarea statutului magistratilor, pentru a-i forta pe acestia sa plece din sistem, sa lase dosarele.

Asadar PSD incalca suveranitatea Romaniei, exercitand-o in interesul unei persoane, Liviu Dragnea, si al unui grup condus de acesta. Ce e de facut?

Pai sa mergem la legea partidelor politice si sa citim asa:

Dar mai exact ce anume nu au voie sa faca partidele politice? Pentru care fapte de incalcare a Constitutiei pot fi trecute in afara legii? Sa citim Articolul 40 alin. (2) din Constitutie.

Asadar prin activitatea sa de a legifera in interesul unei persoane sau al unui grup, PSD incalca suveranitatea Romaniei (prin exercitarea in nume propriu), activitate interzisa explicit de Articolul 40 din Constitutie si sanctionata de Legea partidelor politice prin interzicerea partidului respectiv.

M-am uitat si pe jurisprudenta CEDO si am constat ca judecatorii europeni, desi se opun de regula dizolvarii unor partide politice, n-au avut nimic impotriva unei astfel de actiuni atunci cand partidele respective au adus in mod concret atingere democratiei. CEDO a admis dizolvarea unui partid ce avea legaturi cu ETA, in Spania, a unei asociatii parapolitice care voia exterminarea tiganilor, in Ungaria si a respins plangerea NPD, partid nazist german, caruia autoritatile nu i-au permis deschiderea unui cont bancar si nici inscrierea reprezentantilor in alegeri. Cu un partid al hotilor, care, ajuns la putere, schimba legile in favoarea membrilor sai, nu s-a mai confruntat. De fapt, in niciunul dintre cazuri nu era vorba de un partid aflat la putere.

Acum, interzicerea unui partid este un gest extrem, de nedorit, in urma caruia democratia ramane oricum subreda. Dar acesta este un mecanism de protectie instituit chiar de Constitutie. Pur si simplu, trei naufragiati pe o barca nu-l pot manca pe al patrulea. Politica penala are limite constitutionale. Infractorii au drepturi, dar si ceilalti, neifractorii, au, iar acestia din urma se bucura de protectia generala a persoanelor si averilor, mentionata la Articolul 18 din Constitutie. Democratia inseamna dialog, dezbatere, respectarea drepturilor fundamentale si, bineinteles, respectarea Constitutiei si a legilor. Nu schimbarea lor de catre infractori ajunsi in fruntea unui grup majoritar”, a scris Guran pe moise.ro.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

5 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

7 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

7 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

7 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

7 ore ago