PSD ramane la fel de ticalos. Acuza Guvernul PNL de consecintele actiunilor PSD din 2017-2019, soldate cu declansarea procedurii de deficit excesiv

politica

PSD acuza Guvernul PNL ca este vinovat de declansarea procedurii de deficit excesiv de catre Comisia Europeana, in conditiile in care oficialii de la Bruxelles arata clar in document ca guvernele PSD „au ignorat total din 2017 pana in 2019 recomandarile Consiliului UE”.

„Trei luni au fost suficiente pentru a vedea de ce este in stare #PNL la guvernare! #Deficit excesiv, dezmat la cheltuieli publice, scaderea veniturilor, #imprumuturi de 4 ori mai mari, inghetarea calendarului de cresteri de pensii si salarii, cresterea ROBOR, #inflatie, incetinirea cresterii economice. In lipsa masurilor de stimulare, industria se prabuseste, iar agricultura, lovita de o iarna atipica, nu primeste niciun sprijin guvernamental. Economia este in cadere. Urmeaza inevitabil #austeritatea.

De aceea fug de guvernare ca dracu’ de tamaie! Sunt gata sa-si darame propriul guvern! Vor cu disperare alegeri inainte de venirea austeritatii! ANTICIPATE = AUSTERITATE!”, arata PSD pe pagina oficiala de Facebook.

Oficialii de la Bruxelles arata clar insa catre Guvernele PSD.

”Din 2017, Consiliul UE a emis recomandari bi-anuale la care Romania nu a raspuns cu actiuni eficiente, deviind in mod repetat si semnificativ de la masurile recomandate de ajustare”, se arata in raportul Comisiei Europene.

”Autoritatile (din Romania – n.red.) au incalcat sistematic regulile fiscale nationale”, se mai arata in raport.

In plus, documentul arata ca ANAF nu si-a indeplinit tinta de colectare stabilita pentru 2019, ”partial din cauza stabilirii unor tinte ultra-optimiste”.

Expertii Comisiei Europene scriu in raport ca investitiile publice au atins in 2017 un minim istoric dupa aderarea la UE (doar 2,6%), si au crescut nesemnificativ in 2018. ”Aceasta alocare este sub media UE si cu mult sub media investitiilor publice din statele invecinate”, potrivit documentului consultat de G4Media.ro.

Raportul considera ca proiectata crestere a deficitului bugetar in 2020 este cauzata in principal de legea pensiilor (promovata de PSD), care va provoca o crestere a bugetului pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020 si o recalculare in septembrie 2021.

Procedura de deficit excesiv este declansata atunci cand un stat membru UE depaseste tinta de deficit bugetar stabilita de Tratatul UE la 3% din PIB.

In cazul Romaniei, deficitul bugetar pentru 2019 a fost de 4,6% din PIB, iar deficitul bugetar asumat de guvernul Orban pentru 2020 este de 3,6% din PIB.

Declansarea procedurii de deficit excesiv inseamna ca statul membru trebuie sa inceapa sa adopte masuri de consolidare fiscala (cresteri de venituri, scaderi de cheltuieli).

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: