PSD reinventeaza roata: „Nu va fi un certificat verde ci un certificat pentru gestionarea situatiei pandemice. Domnul Rafila gandeste altfel”

politica

Deputatul PSD Gabriel Zetea a declarat, luni, la emisiunea Talk News de la Profit TV, despre proiectul de lege privind certificatul verde, ca acesta a fost gandit mai mult ca o masura de coercitie impotriva romanilor, iar ministrul PSD Alexandru Rafila il gandeste altfel, ca un parteneriat, astfel ca nu vom mai vorbi despre un certificat verde ci despre ci un certificat pentru gestionarea situatiei pandemice. 

Gabriel Zetea a afirmat ca” certificatul verde a fost gandit mai mult ca o masura de coercitie impotriva romanilor”.

”Ministrul PSD, domnul Rafila il gandeste altfel, ca un parteneriat. Nici macat nu cred ca vom mai vorbi despre un certificat verde, ci vom vorbi despre un certificat pentru gestionarea situatiei pandemice, impotriva COVID-19, ca sa intelegem ca este un certifcat implementat pentru aceasta pandemie si nu ca sa ramana, sa alimenteze teoriile conspiratiei”, a spus deputatul PSD, citat de news.ro.

Zetea a mentionat ca, in opinia sa, proiectul va trece de Parlament, daca nu saptamana viitoare, in doua saptamani si a afirmat ca exista mai multe opinii in Legislativ, pe acest subiect.

”Nu e usor, exista doua extreme in Parlament, unii care vor un certificat verde care si din punctul meu de vedere este neconstitutional si limiteaza drepturile persoanelor, si unii care nu il vor deloc, cei de la AUR. Trebuie sa gasim varianta de mijloc, sa fie si eficient pentru combaterea pandemiei, dar sa nu incalcam drepturi, si sa nu il folosim ca o metoda de coercitie. Asta s-a incercat de doi ani de zile, sa fie fortati, cel putin o parte din populatie, sa accepte unele masuri. Nu a mers, il putem imbunatati cu un parteneriat intre autoritatile publice si oameni, cetateni”, a mai comentat Zetea.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a explicat sistemul pe care l-a propus privind implementarea certificatului verde doar in anumite perioade, pentru toate activitatile, el argumentand ca face aceste propuneri la acest moment in conditiile in care nivelul de protectie in randul persoanelor vaccinate anti-COVID a scazut, iar rezultatul testelor antigen rapide nu este unul relevant.

El a sustinut implementarea asa-numitului certificat „universal”, pentru toate tipurile de activitati atunci cand se constata, timp de trei saptamani, o crestere „sustinuta” a numarului de cazuri, indiferent de incidenta, dar depinzand de trend, si renuntarea la certificat atunci cand incidenta incepe sa scada trei saptamani consecutiv, pana se ajunge la o incidenta mica, nivelul urmand sa fie stabilit de expertii de la Institutul de Sanatate Publica.

Proiectul semnat de presedintele PNL Florin Citu, privind introducerea certificatului verde la locul de munca si care cuprinde sanctiuni care merg pana la desfacerea contractului de munca pentru cei care nu se vaccineaza a fost respins de Senat si a ramas blocat la Camera Deputatilor, for decizional.

Mai mult despre: ,

Comentarii: