„PSD, respecta legea, ai pierdut procesul!”. Lupta unui jurnalist pentru a scoate la iveala contractele PSD cu trusturile TV: „Ciolacu a secretizat toate contractele semnate in perioada sa in fruntea PSD”

politica

Jurnalistul Cristian Andrei (Europa Libera) continua sa se lupte pentru a obtine din partea PSD contractele pe care le-a incheiat, pe bani publici, cu trusturile de presa pentru „promovare si propaganda”. PSD a cheltuit, din banii primiti din subventia de la stat, peste 7 milioane de euro pentru presa si propaganda in 2021. PSD refuza sa spuna unde au ajuns acesti bani.

Cristian Andrei a publicat numeroase articole in Europa Libera in legatura cu uriasele subventii primite de partidele politice de la stat. O buna parte din acesti bani au mers catre presa, pentru propaganda. Andrei a reusit sa obtina de la PNL si USR catre care televiziuni si publicatii au fost directionati bani pentru promovare, in PSD refuza cu obstinatie sa faca acelasi lucru. PSD a cheltuit cei mai multi bani pentru presa si propaganda.

„Marcel Ciolacu a secretizat toate contractele semnate in perioada sa in fruntea PSD. De ce o face? Are ceva de ascuns sau e altceva? Nu uitam esenta: PSD foloseste bani publici pentru promovarea sa. Bani publici, nu privati.

Raspunsul cu aparam operele PSD si drepturile de autor este jenant. Iti vine sa razi, te infurie, toate la un loc. Arata ca un lider politic este in stare sa se contorsioneze, sa se puna si in cap doar sa nu raspunda unei solicitari pe 544.

Ce stim in acest moment este ca PSD a platit peste 35 de milioane de lei pentru presa si propaganda in 2021. Nu stim cui a platit si mai ales pentru ce. Vezi si balbele purtatorului de cuvant.

Comanda a fost data politic: nu dezvaluiti contractele cu presa. Stim si acest lucru. Ciolacu si Stanescu refuza sa divulge orice informatie. Pentru asta au angajat firma de avocatura a lui Viorel Mocanu, fost agent guvernamental la CEDO in epoca Dragnea. Probabil, este platita tot din bani publici.

In procesul PSD vs Centrul pentru Inovare Publica (Ovidiu Voicu), avocatii au sustinut ca finantarea primita de PSD de la bugetul de stat este ultima sursa de finantare, ca nu are caracter majoritar, ca ei strang si bani din cotizatii. Ceva mai jenant nu stiu daca puteau inventa.

A fost genul tupeu vs bun simt. Avocatii au primit comanda de la Ciolacu&Stanescu si au executat cum au putut. Orice om, cu o minima documentare, poate afla ca, spre exemplu, PSD a primit o subventie de 143 de milioane in 2019 si a strans cotizatii de 10 milioane de lei.

PSD a pierdut procesul, cum ar fi evident sa le piarda pe toate. Cand pierzi procesele (chiar si in prima instanta), dai informatiile catre presa. Cand PSD va castiga un proces, va putea invoca o decizie definitiva. Pana atunci, PSD, respecta legea!”, a anuntat miercuri Cristian Andrei pe pagina sa de Facebook.

Iata cum s-a luptat jurnalistul in conferinta de presa a PSD pentru a obtine informatii despre bani publici. A fost refuzat.

Europa Libera a prezentat in premiera sumele brute, care dovedesc ca partidul devine un investitor in presa cu cele peste 35 de milioane de lei cheltuiti in 2021. Suma reprezinta valoarea contractelor cu presa si pentru propaganda.

Surse din partid au precizat, pentru Europa Libera, ca Marcel Ciolacu, presedintele PSD, si Paul Stanescu, secretarul general al PSD, au luat decizia ca sumele sa nu ajunga in presa, iar Europa Libera sa nu primeasca raspunsul in baza legii privind accesul la informatiile de interes public.

„Nu cred ca isi imagineaza cineva ca avocatii iau decizii de capul lor. Ei sunt platiti de partid. Ciolacu si Stanescu nu vor sa dea sumele in presa, nu stiu de ce. Daca ei nu vor, avocatii sunt obligati sa gaseasca justificari pentru refuz. Cat timp nu vor dori sa dea informatiile, nu conteaza solicitarile pe 544 (n.r. – legea privind accesul la informatiile de interes public) sau procesele. Ce le faci?”, a declarat sub protectia anonimatului un membru al conducerii PSD pentru Europa Libera.

Trezorierul PSD, Marius Iancu, a subliniat intr-o discutie cu Europa Libera ca nu crede ca publicul ar trebui sa isi dea seama cand un articol este platit de PSD.

Jurnalistul Ovidiu Vanghele de la Centrul de Investigatii Media a castigat definitiv un proces cu PSD, dupa ce partidul a refuzat sa-i dea informatiile legate de mitingul organizat in vara lui 2018, in epoca Liviu Dragnea. Chiar daca a castigat, Ovidiu Vanghele tot nu a obtinut ce a solicitat si se judeca in continuare cu PSD pentru ca partidul sa respecte decizia judecatorilor.

Ovidiu Voicu, de la Centrul pentru Inovare Publica, a dezvaluit ca a castigat un proces cu PSD, in prima instanta, tot din cauza lipsei de transparenta a conducerii din Kiseleff.

In procesul PSD versus Centrul pentru Inovarea Publica, avocatul Mocanu, cel care reprezinta PSD, a invocat ca nu sunt cuprinse in sfera informatiilor de interes public contractele si clauzele contractuale.

Avocatii PSD contrazic toate datele oficiale prezentate de Autoritatea Electorala Permanenta in ultimii cinci ani printr-un pasaj din argumentatie.

Ei sustin ca finantarea partidelor politice se realizeaza, in principal, prin cotizatiile membrilor de partid, iar finantarea de la bugetul de stat este prevazuta ca fiind „ultima sursa de finantare”.

„Prin urmare, finantarea de la bugetul de stat, si prin urmare de la una dintre autoritatile publice este doar una din sursele de finantare si nu are caracter majoritar”, au scris avocatii PSD.

Datele publice prezentate in ultimii cinci ani de PSD demonstreaza ca subventia a fost principala sursa de finantare pentru partid, cotizatiile inregistrand cote din ce in ce mai reduse. Spre exemplu, partidul a incasat in 2019 peste 143 de milioane din subventia de la stat si doar 10 milioane din cotizatii.
Avocatii au cerut instantei sa nu accepte solicitarea de a prezenta in baza legii 544/2001 toate informatiile legate de achizitiile PSD.

Centru pentru Inovare Publica a demonstrat in fata judecatorilor ca argumentele PSD contrazic realitatea.

„Finantarea se bazeaza intr-o covarsitoare masura pe subventia primita de la bugetul de stat… Nu exista niciun drept al vreunui partid de a se sustrage de la obligatiile de transparenta privind cheltuirea banilor publici”, au contraargumentat cei de la Centrul pentru Inovare Publica in instanta.

Procesul a fost pierdut de PSD, care va intenta insa recurs. Decizia a fost anuntata pe 17 decembrie, dar social-democratii continua, in ciuda deciziilor instantelor, sa ignore respectarea legii.

Marcel Ciolacu adauga ca Europa Libera nu a cerut informatii de interes public cu privire la activitatile PSD, ci „informatii de drept privat”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: