PSD si PNL au respins in Parlament infiintarea „DNA-ului padurilor”. Deputat USR: „Sistemul astazi functioneaza pentru infractori”

news

Parlamentarii PSD si PNL, care detin majoritatea, au votat miercuri in Parlament impotriva infiintarii „DNA-ului padurilor”. Proiectul de lege apartine USR.

Legea prevedea infiintarea unei structuri specializate in combaterea infractiunilor de mediu, in cadrul Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Proiectul a fost depus de deputatii USR Diana Buzoianu, Stelian Ion si Silviu Dehelean in iunie 2023, dupa ce CCR a declarat proiectul anterior ca fiind neconstitutional din cauza ca Guvernul nu a indicat sursa de finantare.

„Partidele la guvernare au dovedit astazi, din nou, de partea cui sunt. In niciun caz a romanilor, ci mai degraba a infractorilor. Sistemul astazi functioneaza pentru infractori, iar PSD, PNL si AUR nu vor nicio schimbare. Romania are nevoie de un instrument real de lupta impotriva mafiei lemnului si mafiei gunoaielor. Nu ai cum sa negi ca padurile tarii sunt sistematic taiate ilegal sau ca la marginea satelor, comunelor si oraselor sunt aruncati, tot ilegal, munti de gunoaie. Nu poti sa negi ca Romania pierde zeci de miliarde de lei in fiecare an din cauza acestor mafii mereu conectate politic, iar noi pierdem ani din viata din cauza poluarii”, declarat deputata USR Diana Buzoianu.

Proiectul de lege va merge si la Senat, care este este camera decizionala, insa sunt putine sanse sa treaca dupa votul de azi.

„In timp ce rapoartele de tara ale Comisiei Europene atrag atentia ca Romania pierde aproximativ 6 miliarde euro pe an din cauza exploatarii ilegale a padurilor, foarte putine persoane ajung sa raspunda in instanta pentru infractiuni silvice. In primele 6 luni din 2023, doar 144 de infractori au fost condamnati pentru infractiuni silvice, iar din acestia numai 10 au primit inchisoare cu executare si si-au inceput pedeapsa. 17 au primit doar amenda, 83 au fost condamnati la inchisoare cu suspendare si 34 au fost condamnati cu amanarea executarii pedepsei. Cifrele sunt la fel de ingrijoratoare si pe anii 2022 si 2023: peste 95% dintre dosare s-au finalizat fie prin renuntare la urmarire penala, fie prin clasare”, a precizat USR intr-un comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: